Dulciuri

Tort ecler cu căpșuni și ciocolată albă

Pentru că sunt prea frumoase și aromate căpșunile de anul acesta, ne-am gândit să le includem într-un delicios tort ecler cu căpșuni și ciocolată albă.

Eclerele sunt de nerefuzat ori de câte ori le preparăm. Însă preparate sub formă de tort, sunt mult mai de efect. Chiar dacă este mai mult de muncă la un astfel de tort, pentru că se prepară și un blat din aluat de eclere, dar și cojile de choux, rezultatul final merită din plin efortul.

Este perfect un astfel de tort pentru o ocazie specială, o aniversare, sau o sărbătoare. Iar căpșunile se pot înlocui și cu zmeură, sau cu alte fructe preferate.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de tort profiterol, care cucerește instant orice iubitor de desert.

Rețetă de tort ecler cu căpșuni și ciocolată albă

Rețeta pentru aluat de eclere este prezentă pe blog, este acea rețetă de aluat opărit, pe care probabil o cunoașteți. Ca și cremă de umplere, ne-am gândit să apelăm la rețeta de crema de ciocolată albă cu mascarpone. Și pentru că delicioasele căpșuni se combină perfect cu vanilia, adăugăm și o păstaie, sau esență de vanilie. Însă merge foarte bine și clasica rețetă de cremă de vanilie.

Cât despre căpșuni, găsiți pe blog o colecție interesantă de deserturi cu căpșuni, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă așteptăm zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rugăm insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Tort ecler cu căpșuni și ciocolată albă

Gătește Tort ecler cu căpșuni și ciocolată albă

Timp de preparare

75 min

Nivel

complex

Porții

16

Tort ecler cu căpșuni și ciocolată albă

Ingrediente

  • Pentru aluat opărit:
  • 400 ml apă
  • 200 ml ulei
  • un praf de sare
  • 400 gr făină
  • 6 ouă mari
  • Pentru crema de ciocolată albă cu mascarpone:
  • 500 gr mascarpone
  • 400 gr ciocolată albă
  • 500 ml smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • un praf de sare
  • În plus:
  • 500 gr de căpșuni
  • 100 gr ciocolată albă pentru decor
  • frunze de mentă

Mod de preparare

Ne ocupăm mai întâi de aluatul opărit pentru blatul de tort și cojile de mini eclere, sau choux-uri.

Punem într-un vas, la foc, apa împreună cu uleiul. Adăugăm și un praf de sare.
Când lichidul începe să fiarbă adăugăm în el toată făina odată.  Amestecăm rapid până când făina absoarbe tot lichidul și se obține un aluat compact.

Dăm vasul cu aluat opărit la rece, iar când este bine răcit, încorporăm, pe rând ouăle. Omogenizăm bine aluatul după fiecare ou adăugat.

Pornim cuptorul la 200 de grade.

Punem aluatul într-un posh cu dui simplu sau stelat. Cu jumătate din el creăm formele pentru mini choux în tava tapetată cu hârtie de copt.

Cu cealaltă jumătate creăm rondele stelate la baza unei forme de tort de 25 cm, tapetată cu hârtie de copt. Coacem blatul de tort și cojile de mini eclere pentru 30 de minute fiecare, la 200 de grade Celsius.

Între timp, pregătim crema de ciocolată albă cu mascarpone.

Topim ciocolata la bain marie în 300 ml de smântână lichidă, amestecând intens pentru omogenizare. Lăsăm crema obținută să se răcească, apoi o amestecăm cu mascarponele. Batem restul de smântână împreună cu zahărul pudră până obținem o frișcă fermă. Încorporăm, treptat, frișca în crema de ciocolată albă cu mascarpone. Adăugăm și un praf de sare pentru a intensifica gustul cremei.

Ne ocupăm și de căpșuni pe care le spălăm, le lăsăm să se scurgă, le curățăm și le tăiem în jumătăți.

Când blatul, choux-urile și crema sunt răcite, asamblăm minunatul tort ecler cu căpșuni și ciocolată albă.

Mai întâi umplem mini eclerele cu cremă, cu ajutorul unui posh cu dui simplu.

Secționăm blatul în două. Nu va fi un blat crescut uniform, dar va avea multe goluri în interior. Peste baza blatului întindem jumătate din crema rămasă și înfigem jumătăți de căpșuni în ea. Așezăm deasupra partea a doua de blat. Peste acesta întindem restul de cremă de ciocolată albă cu mascarpone. Deasupra așezăm în formă de horă mini eclerele.

Topim 75 gr de ciocolată albă, la bain marie, o lăsăm să se tempereze ușor și o punem într-o seringă de ornat cu vârf subțire, sau într-un posh cu dui subțire. Decorăm cu aceasta mini eclerele. Așezăm jumătăți de căpșuni de jur împrejurul acestora, la interior și răzuim frumos restul de ciocolată albă. Adăugăm și frunzele de mentă și dăm tortul la rece pentru cel puțin două ore, înainte de a-l secționa.

Spor și poftă bună!

Sursa foto final