Gătește Tort Karpatka. Rețetă tradițională din bucătăria poloneză
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru blat:
- 150 ml lapte
- 150 ml apă
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 200 gr făină
- 5 ouă medii
- 1 praf de sare.
- Pentru cremă:
- 500 ml lapte
- 120 gr zahăr
- 1 păstaie vanilie sau 2 lingurițe cu extract de vanilie
- 50 gr amidon
- 25 gr făină
- 4 gălbenușuri
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 1 praf de sare.
- Pentru decor:
- fulgi de migdale
- zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Mod de preparare
Pentru prepararea blatului de tort punem într-o crăticioară untul, laptele și apa. Așezăm crăticioara pe flacăra aragazului și amestecăm ingredientele până la topirea untului. Când lichidul din crăticioară atinge punctul de fierbere adăugăm toată făina. Amestecăm energic până când aceasta absoarbe tot lichidul și rezultă un aluat compact.
Stingem focul, lăsăm aluatul să se răcească bine și încorporăm pe rând în el, ouăle. Aici este puțin mai mult de lucru pentru că trebuie să amestecăm bine după adăugarea fiecărui ou, pentru a se încorpora perfect în aluat. De acest pas depinde foarte mult reușita blatului.
Încălzim cuptorul la 200 de grade Celsius. Împărțim aluatul în două părți pe care le punem în două forme de copt cu diametrul de 22 cm.
Realizăm cu lingura denivelări în ambele aluaturi pentru a da formă de creste de munți. Apoi coacem cele două blaturi timp de 20 minute la 200 de grade Celsius și alte 15 minute la 180 de grade Celsius. Nu vom deschide ușa cuptorului pe parcursul coacerii. Iar după coacere, lăsăm blaturile 5-6 minute în cuptor, apoi întredeschidem ușa ușor și le mai lăsăm așa 8-10 minute.
În intervalul de timp cât se coc blaturile pregătim crema de vanilie.
Amestecăm într-o crăticioară gălbenușurile cu un praf de sare și le diluăm cu 50 ml de lapte rece. Adăugăm amidonul și făina și omogenizăm compoziția.
Restul de 450 ml lapte îl punem la fiert cu zahărul și semințele din păstaia de vanilie. Când acesta se încălzește bine, iar zahărul este complet dizolvat, îl turnăm treptat peste gălbenușurile din cratiță, amestecând energic pentru omogenizare.
Fierbem crema de vanilie amestecând continuu până când se îngroașă ca o budincă. O lăsăm să se tempereze câteva minute, apoi încorporăm în ea untul tăiat în cuburi mici.
Pentru a monta deliciosul tort Karpatka, întindem toată crema între cele două blaturi.
Punem tortul la rece pentru 5-6 ore, pentru a-l putea porționa perfect. Îl decorăm cu fulgi de migdale și zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Este destul de simplu, dar pe cât de simplu, pe atât de gustos și aspectuos.
COMENTARII