Dulciuri

Tort Malakoff cu amaretti și ciocolată

Rețeta acestui tort Malakoff cu amaretti și ciocolată este inspirată din bucătăria austriacă, dar reinterpretată.

Tortul Malakoff  a fost creat pentru a sărbători victoria mareșalului francez Pélissier în  bătălia de la Malahov (Malakoff).  Această bătălie s-a dat între armata franceză și cea rusă în anul 1855, mai precis pe 7 septembrie, când a fost asediat orașul Sevastopol din Crimeea.  Bătălia s-a încheiat de partea francezilor, iar mareșalul Pélissier a primit titlul de Duce de Malakoff . Cu acea ocazie a fost creat acest tort.

Este un tort fără coacere, asemănător tortului Tiramisu. Rețeta clasică are la bază pișcoturi însiropate în lapte și cremă de vanilie. Însă, ca oricare altă rețetă, de-a lungul timpului și aceasta a fost adaptată după gusturile bucătarilor.

Noi vă prezentăm o variantă ceva mai complexă cu amaretti în loc de pișcoturi și creme de ciocolată.

Vedeți aici și rețeta clasică pentru tort Tiramisu. Și rețeta tortului Tiramisu ne place s-o reinterpretăm, îmbogățindu-i gustul cu fructe, cu ciocolată, etc.

Găsiți pe blog și o rețetă de Tiramisu cu amaretti la pahar. Biscuiții amaretti se pot prepara și acasă, dacă nu-i găsiți în comerț – vedeți aici rețeta.

Cum preparăm rețeta de Tort Malakoff cu amaretti și ciocolată

Pe lângă biscuiții amaretti pe care îi folosim ca bază la acest tort, în locul clasicelor pișcoturi, mai preparăm și o cremă de vanilie, dar și una de ciocolată. Combinația de gusturi și arome va fi una irezistibilă. În plus mai strecurăm și câteva vișine congelate sau din compot pentru o notă de culoare, dar și gust.

Îmbrăcăm tortul în glazură de ciocolată amăruie și îl decorăm după propria imaginație.

Mai găsiți pe blog astfel de rețete de torturi inspirate din bucătăria internațională și reinterpretate după propria imaginație.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort Malakoff cu amaretti și ciocolată.

Tort Malakoff cu amaretti și ciocolată porționat pe un platou alb cu picior, alături de tacâmuri și un pahar cu o sticlă

Gătește Tort Malakoff cu amaretti și ciocolată

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

16

Tort Malakoff cu amaretti și ciocolată porționat pe un platou alb cu picior, alături de tacâmuri și un pahar cu o sticlă

Ingrediente

 • Pentru baza tortului:
 • 1 pachet de biscuiți Amaretti
 • 250 ml de lapte
 • Pentru crema de vanilie cu ciocolată albă și neagră:
 • 4 gălbenușuri
 • 500 ml de  lapte
 • 150 gr de zahăr
 • 100 gr de făină
 • 2 lingurițe cu extract de vanilie
 • 200 gr unt cu 82% grăsime
 • 100 gr ciocolată albă
 • 100 gr ciocolată neagră
 • 1 praf de sare
 • Pentru glazură și decor: 
 • 200 gr ciocolată amăruie
 • 200 ml frișcă lichidă
 • 200 gr vișine congelate
 • puțină cremă de vanilie
 •  puțină nucă de cocos
 • Pentru tapetat forma:
 • 1 linguriță de unt moale
 • 1 lingură de zahăr pudră cu aromă de vanilie

Mod de preparare

Pentru această rețetă de tort nu avem de preparat decât cremele și glazura. De fapt, preparăm o singură cremă pe care o vom împărți în două.

Amestecăm, într-un bol, gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul. Adăugăm făina și puțin lapte rece și omogenizăm bine compoziția. Restul de lapte se adaugă fierbinte, amestecând intens pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbem crema până când capătă consistența unei budinci. Spre final de fierbere adăugăm vanilia.

Apoi, împărțim crema, dar nu în mod egal. Punem două părți de cremă într-un bol și o parte în celălalt bol.

Pentru partea de cremă cu ciocolată albă, topim ciocolata cu 100 gr de unt și o amestecăm în crema fierbinte. Omogenizăm bine crema și așezăm o folie de prospețime deasupra.

Pentru crema cu ciocolată amăruie procedăm în același mod.

Lăsăm cremele să se răcească, apoi introducem mixerul, pe rând în creme, pentru a le oferi cremozitate.

Pentru a monta deliciosul Tort Malakoff cu amaretti și ciocolată, luăm o formă de tort cu inel detașabil și diametrul de 24-25 cm.

Ungem forma cu puțin unt și o tapetăm cu zahăr pudră, cu aromă de vanilie. Trecem biscuiții, pe rând prin lapte și așezăm un rând la baza formei de tort.

Dăm deoparte 2-3 linguri de cremă albă, pentru a o folosi la decor. Apoi, întindem 1/4 din cantitatea rămasă, peste biscuiți. Așezăm din nou un rând de biscuiți trecuți prin lapte, iar crema albă, apoi încă un rând de biscuiți. Continuăm cu 1/3 din crema cu ciocolată neagră, un alt rând de biscuiți, a doua parte de cremă neagră, biscuiți, apoi două straturi de cremă albă intercalate cu biscuiți. Strecurăm și câteva vișine printre aceste straturi.

Punem tortul la rece pentru 3-4 ore. Apoi îndepărtăm inelul circular.

Cu a treia parte de cremă neagră vom îmbrăca tortul de jur împrejur, dar cu un strat subțire.

Pentru glazură, topim ciocolata în smântâna lichidă, o lăsăm să se tempereze pentru 5-6 minute și o întindem uniform peste tort.

După ce se întărește glazura, decorăm minunatul tort Malakoff cu amaretti și ciocolată, cu nucă de cocos pe marginile inferioare. Iar din crema albă oprită creăm deasupra tortului mici aveline.

Adăugăm și câte o vișină la mijlocul acestora și ne putem bucura de gustul delicios al tortului, alături de cei dragi.