Mâncăruri cu carne

Varză călită cu cârnați afumați

Printre rețetele de preparate cu care ne răsfățăm la mesele de prânz se numără și rețeta de varză călită cu cârnați afumați. O preparăm atât în varianta cu varză proaspătă, cât și cu varză murată. Este delicioasă, mai ales servită cu mămăliguță.

Varza este una dintre legumele cele mai populare de pe piață. O găsim pe tot parcursul anului și o putem prepara în diferite moduri. Cel mai mult ne place sub formă de sarmale. Iar când nu avem chef sau timp de împăturit sarmalele, preparăm rețeta de varză a la Cluj. Chiar dacă conține aceleași ingrediente ca și sarmalele, modul de preparare este mai simplu.

Ne place varza și sub formă de ciorbă, mai ales servită cu smântână și pâine prăjită.

Vedeți aici și rețeta de ciorbă ardelenească de varză cu afumătură. Este ideală pentru masa de prânz din zilele friguroase de toamnă. Este delicioasă, dar și foarte consistentă. Nici nu mai ai nevoie de felul doi la masă.

Ce ingrediente conține rețeta de varză călită cu cârnați afumați

Pe lângă varza albă, proaspătă și cârnații afumați, mâncarea din rețeta noastră mai conține și ceapă, morcov și ardei. Dintre condimente, cimbrul este nelipsit, foile de dafin și piperul. Iar dintre verdețuri, adăugăm pătrunjel verde sau mărar verde. Cel mai potrivit pentru varză este mărarul, dar în lipsa acestuia merge și pătrunjelul.

Iar dacă nu ați încercat până acum rețeta de varză roșie călită, acum aveți ocazia s-o faceți, pentru că tarabele din piață abundă de această legumă de toamnă.

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete de varză de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de varză călită cu cârnați afumați.

Două porții de varză călită cu cârnați afumați

Gătește Varză călită cu cârnați afumați

Timp de preparare

60 min

Nivel

ușor

Porții

8

Două porții de varză călită cu cârnați afumați

Ingrediente

  • 2 kg varză albă
  • 2 cepe mai mari
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • 400 gr cârnați afumați
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras, roșu
  • sare și piper după gust
  • 2 foi de dafin
  • pătrunjel verde
  • suc de lămâie după gust.

Mod de preparare

Mai întâi curățăm varza de primele foi, o ștergem cu un prosop umezit și o tocăm mărunt. Punem varza tocată într-un bol, presărăm o linguriță de sare peste ea și o amestecăm bine. Apoi o lăsăm să se deshidrateze și ne ocupăm de celelalte ingrediente.

Tăiem cârnații în rondele și îi rumenim într-o tigaie cu ulei încins.

Scoatem cârnații cu o spumieră în alt vas, iar în locul lor adăugăm ceapa tocată. Călim ceapa doar până când se pătrunde ușor.

Adăugăm morcovul tocat mărunt sau răzuit. Îl amestecăm cu ceapa timp de un minut, apoi adăugăm varza tocată și scursă. Nu aruncăm sucul rezultat în urma deshidratării verzei, pentru că îl vom adăuga în mâncare, dacă varza nu va avea suficient lichid să se prepare.

Amestecăm varza cu ceapa și morcovul, adăugăm o crenguță de cimbru, două foi de dafin și puțin piper și o lăsăm la preparat până când începe să se pătrundă bine.

Adăugăm cârnații și ardeiul tocat în fâșii. Amestecăm ușor ingredientele și mai adăugăm puțin din sucul lăsat de varză, pentru a nu se arde ingredientele. Așezăm un capac peste cratiță și lăsăm delicioasa varză călită cu cârnați afumați să se mai prepare timp de 10-15 minute.

Potrivim gustul cu sare, piper și suc de lămâie. La final  de preparare sau în timpul servirii adăugăm și verdeață.

Este delicioasă servită atât cu pâine, cât și cu mămăligă.