TORT SACHER

Tort Sacher, reteta simpla si delicioasa. Blat umed cu ciocolata uns cu un strat fin de gem acrisor de caise, decorat cu o glazura ciocolatoasa.

 

Desi nu sunt o mare amatoare de ciocolata, o felie de tort Sacher n-as putea refuza niciodata. Desi este un tort simplu, este atat de fin si elegant incat isi merita celebritatea. Blatul umed cu ciocolata, stratul fin de gem acrisor de caise si glazura delicioasa, se combina perfect.

Eu zic sa-l incercati daca n-ati facut-o pana acum, va asigur ca reteta asta este absolut grozava.

 

Ingrediente

  • pentru o forma cu diametrul de 22-24 cm
  • Blat
  • 140 g unt
  • 110 g zahar pudra
  • 1/2 pastaie de vanilie (sau o lingurita de extract)
  • 6 galbenusuri
  • 6 albusuri
  • un praf de sare
  • 130 g ciocolat amaruie (74% cacao)
  • 110 g zahar tos
  • 140 g faina

 

  • 250 g gem acrisor de caise( pentru umplut si uns)

 

  • Glazura
  • 200 g zahar tos
  • 125 ml apa
  • 150 g ciocolata amaruie (74% cacao)

Mod de preparare tort Sacher

Intr-un bol puneti untul moale, zaharul si vanilia. Amestecati cu un tel sau un mixer de mana pana cand obtineti o compozitie cremoasa. Adaugati galbenusurile, pe rand, amestecand bine dupa fiecare.

Topiti ciocolata si, dupa ce s-a racit un pic, incorporati-o in compozitie.

Mixati albusurile cu un praf de sare pentru cateva minute pana capata volum si apoi incoporati zaharul tos, mixand continuu. Trebuie sa obtineti o bezea ferma si lucioasa.

Incorporati putin cate putin din albusuri, amestecand delicat, de sus in jos. La final, adaugati si faina cernuta, tot cu miscari delicate, astfel incat sa ramana o compozitie aerata.

 

Transferati-o intr-o forma de 22  sau 24 cm, unsa cu unt si acoperita cu hartie de copt. Coaceti blatul 50-60 minute la 170°C. Blatul este copt, cand la atingere, ramane semn pe suprafata si apar crapaturi.

Scoateti-l la racit pe un gratar.

Cat timp se raceste, treceti gemul printr-o sita. Eu am folosit gem de caise facut de mine, acrisor si foarte aromat.

Cand blatul s-a racit complet, taiati-l cu grija in jumatate.

Intindeti  un strat fin de gem de caise pe primul blat. Asezati al doilea blat si apoi ungeti toata suprafata tortului cu restul de gem. Ajuta la umplerea golurilor si glazura va adera perfect.

Acum puteti prepara si glazura. Puneti zahaarul si apa intr-o craticioara si fierbeti la foc mediu timp de 5 minute din momentul in care a dat in clocot.

Lasti sa se racoreasca 3-4 minute si adaugati ciocolata rupta bucatele. Amsetecati pana se topeste.

Dupa 2-3 minute, timp in care se mai ingroasa putin glazura, o puteti turna peste tort.  Este o glazura minunata, eu o folosesc si la glazurarea amandinelor, se intareste dupa racire.

Asadar, asezati tortul pe un gratar si glazurati-l.

Transferati-l apoi pe un platou si lasati-l la temperatura camerei, nu la frigider. O sa vedeti ca este mai bun pe zi ce trece, ultima felie de tort Sacher este absolut grozava 🙂 .

Serviti cu o avelina generoasa de frisca alaturi. Este minunat! Pofta buna!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *