GEM DE CAISE

gem de caise

Nu cred ca trebuie sa va mai spun cat iubesc gemurile/dulceturile facute in casa.Imi place sa le fac dar si sa le mananc,mai ales ca stiu ce am pus in ele dar si pentru ca sunt cele mai bune.
Acest gem de caise imi place asa cum este,fara sa adaug alte arome,cred ca ar fi inutil,fructele sunt deja destul de parfumate.Reteta este simpla si incerc sa pun cat mai putin zahar ,prepar mereu in cantitati mici,din maxim doua kg de fructe,astfel fructele isi pastreaza aroma si gemul are o culoare minunata.

Ingrediente

  • 2 kg de caise coapte bine (cantarite dupa ce le-am scos samburele)
  • 1 kg de zahar
  • zeama de la o lamaie

 

Mod de preparare gem de caise

Spalam  fructele,le lasam sa se scurga bine,apoi le scoatem samburele si le taiem in patru (daca vreti un gem cu bucati mai mari de fructe ,lasati-le netaiate).
Intr-un vas cu fundul dublu punem caisele,adaugam zaharul ,zeama de lamaie si amestecam cu o lingura cat se distribuie uniform.
*Daca lingura pe care o folositi la gemuri /dulceturi este de lemn,nu amestecati cu ea in alte mancaruri .Lemnul absoarbe aroma si n-ati vrea ca gemul sa miroasa a tocanita de ceapa 😀 ! 
gem de caise
Lasam sa se odihneasca cam jumatate de ora sau pana si-au lasat suficient suc pentru a putea sa le punem la foc.Daca le lasati pana a doua zi,puneti vasul in frigider pentru a evita fermentarea fructelor.
gem de caise 011
Apoi putem pune oala pe foc (mediu) si lasam la fiert ,spumand ori de cate ori este nevoie.Este gata cand a capatat consistenta (la mine a durat fierberea cam 40 de minute).
Eu il pun fierbinte in borcane sterilizate bine,apoi il las pana a doua zi invelit in paturi,cu capacul in jos,apoi il etichetez si-l depozitez in camara.
gem de caise 020

Comentează folosind contul de Facebook

7 comentarii la “GEM DE CAISE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *