Gătește Tort cu mousse de ciocolată și pere poșate în vin
Timp de preparare
90 min
Nivel
complex
Porții
20
Ingrediente
- Pentru pere poșate:
- 1 litru de vin roşu
- 250 gr de zahăr
- 2 batoane de scorţişoară
- 2 baton de vanilie
- 10 pere tari, decojite
- Pentru blat de tort:
- 250 gr făină
- 80 gr cacao
- 400 gr zahăr
- un varf de lingurita de sare
- 2 ouă mari
- 5 gr praf de copt
- 5 gr bicarbonat de sodiu
- 125 ml ulei
- 250 ml iaurt simplu
- 125 ml lapte
- Pentru mousse de ciocolată:
- 400 gr ciocolată amăruie
- 100 ml lapte
- 400 ml smântână pentru frișcă, îndulcită
- 10 gr gelatină granulate sau 5 foi
- Pentru decor:
- 150 gr mascarpone
- 50 gr zahăr pudră cu aroma de vanilie
- 100 gr ciocolată topită
- frunze de mentă
Mod de preparare
Începem cu prepararea blatului de tort pentru a avea timp să se răcească.
Pornim cuptorul la 180°C. Într-un bol încăpător amestecăm ingredientele lichide ( ouăle, uleiul, iaurtul și laptele). În alt bol amestecăm ingredientele solide ( făina, cacaua, zahărul, sarea, praful de copt, bicarbonatul).
Apoi le unim și amestecăm ușor până se omogenizează compoziția. Vom obține un aluat ușor cursiv pe care îl întindem uniform într-o formă de copt cu diametrul de 24 cm, tapetată cu hârtie de copt la bază. Coacem blatul de tort pentru 30-35 de minute la 180 de grade. Îl lăsăm la răcit.
Între timp, ne ocupăm de poșarea perelor.
Decojim perele păstrându-le codițele. Într-o cratiță încăpătoare punem vinul, zahărul, scorţişoara şi vanilia. Punem cratița la foc mediu și amestecăm până se topește zahărul. încălziţi la foc mediu până ce se dizolvă zahărul. Adăugăm perele și le lăsăm să fiarbă la foc mic timp de 30 de minute, până se pătrund.
Scoatem perele folosind o spumieră şi fierbem vinul timp de jumătate de oră, la foc mai mare, până devine se transformă într-un sirop consistent. Două pere le tocăm în cuburi și le lăsăm în acest sirop până când le vom adăuga în cremă.
Când blatul de tort este răcit, ne ocupăm de mousse de ciocolată.
Începem prin a pune gelatina la hidratat în apă rece, cât să fie acoperită. Apoi mixăm smântâna pentru frișcă.
Rupem ciocolata în bucăți mici și-o topim pe baie de aburi sau la microunde împreuna cu laptele. Adăugăm gelatina scursă de apă și amestecăm bine până la omogenizare. Lăsăm compoziția de ciocolată la răcit, apoi încorporăm treptat frișca. Adăugăm și cuburile de pere scurse bine de sirop.
Turnăm mousse-ul de ciocolată peste blat, îl nivelăm bine și punem forma cu tortul la frigider până când mousse-ul de ciocolată devine ferm.
Între timp, mixăm mascarponele cu zahărul pudră până devine cremos. Cu această cremă de mascarpone decorum tortul pe deasupra și așezăm perele.
Topim ciocolata în siropul de vin și glazurăm cu ea perele. Presărăm și frunze de mentă pe deasupra, pentru un plus de aroma și o pată de culoare, apoi putem porționa tortul frumos și îl savurăm cu poftă, alături de cei dragi.
COMENTARII