Gătește Budincă de orez cu prune și bezea
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
6
Ingrediente
- Pentru preparare orez cu lapte:
- 150 gr orez cu bobul rotund
- 1 l lapte
- 50 gr zahăr
- 1 baton de scorțișoară și o steluță de anason
- un praf de sare
- 25 gr unt
- Pentru pregătirea prunelor:
- 100 gr prune deshidratate, fără sâmburi
- 1 baton de scorțișoară și o steluță de anason
- 200 ml vin roșu
- Pentru crema de vanilie:
- 3 gălbenușuri
- 500 ml lapte
- 150 gr zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 praf de sare
- Pentru bezea:
- 3 albușuri
- 100 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 1 linguriță zeamă de lămâie
Mod de preparare
Începem cu prepararea orezului cu lapte și a prunelor fierte în vin.
Punem la fiert laptele într-o oală, împreună cu batonul de scorțișoară și anasonul stelat. Când laptele atinge punctul de fierbere adăugăm orezul, vanilia, zahărul și un praf de sare.
Fierbem orezul până este bine hidratat și absoarbe tot laptele, iar compoziția a devenit omogenă și cremoasă. Amestecăm constant pentru a nu se lipi.
Stingem focul și adăugăm untul în orezul cu lapte, amestecând ușor până când este absorbit. Apoi porționăm orezul în boluri pe care le umplem cam 1/3 din volum.
Cât timp fierbe orezul ne ocupăm și de prune.
Punem într-o cratiță prunele cu vinul, batonul de scorțișoară și anasonul stelat. Punem cratița la foc și fierbem prunele până când se hidratează și se aromatizează plăcut. Le scurgem și le lăsăm la temperat. O parte din prune le amestecăm cu orezul din boluri.
Cât timp se temperează orezul ne ocupăm și de sosul de vanilie.
Amestecăm gălbenușurile cu zahărul și un praf de sare într-un vas, pe baie de aburi până când obținem o compoziție spumoasă. În alt vas, punem laptele la fiert. Adăugăm laptele fierbinte, în fir subțire peste gălbenușurile spumate, amestecând energic pentru omogenizare. Adăugăm și extractul de vanilie, iar când sosul capătă consistență, stingem focul. Turnăm sosul de vanilie peste orezul din vase, adăugăm și restul de prune și acoperim totul cu o altă parte de orez cu lapte. Dăm vasele la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 10 minute.
Între timp, preparăm bezeaua. Mixăm albușurile spumă, mai întâi presărate cu sare, apoi adăugăm treptat, zahărul și zeama de lămâie și le mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă.
Scoatem vasele cu budinca de orez din cuptor și adăugăm bezeaua deasupra. Le lăsăm din nou la cuptor pentru alte 10 minute.
Vom obține o budincă de orez cu prune și bezea extrem de gustoasă și aromată.
COMENTARII