Gătește Pizza Calzone cu ciuperci și mozzarella
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
2
Ingrediente
- Aluat pentru 2 pizza Calzone de 34 cm diametrul:
- 500 gr făină
- 25 gr drojdie proaspătă (sau 7 gr uscată)
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- 1/2 linguriță de sare
- 1 linguriță de zahăr
- 300 ml apă caldă
- Pentru umplutură:
- 250 gr sos de roșii pentru pizza
- 350 gr ciuperci
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei
- sare și piper
- puțin busuioc verde
- 300 gr mozzarella
- puțin oregano uscat
- 1 ou pentru uns aluatul
Mod de preparare
Începem cu pregătirea aluatului pentru pizza Calzone cu ciuperci și mozzarella. Cernem făina într-un bol mare. Într-un pahar, sau bol mic, amestecăm drojdia cu zahărul și puțină apă caldă, până la lichefiere. Facem o adâncitură la mijlocul făinii și punem acolo drojdia cu zahărul și lăsăm 10 minute până încep să apară mici bule la suprafață. Adăugăm și sarea peste făina de pe margini. Începem să amestecăm ingredientele din bol adăugând câte puțină apă caldă. După ce terminăm apa, adăugăm și cele 4 linguri de ulei extravirgin de măsline.
Frământăm aluatul pentru pizza timp de 10-15 minute până când devine omogen și nelipicios.
Crestăm suprafața aluatului în formă de cruce și acoperim bolul cu o folie alimentară. Lăsăm aluatul pentru pizza la dospit aproximativ 40-50 de minute, la loc călduț, ferit de curenți de aer.
Între timp ne ocupăm de ingredientele pentru umplutură. Feliem ciupercile mai grosier, iar ceapa și usturoiul le tocăm mărunt. Le punem la sotat într-o tigaie cu ulei încins. Adăugăm sare și piper, câteva frunze de busuioc și lăsăm ciupercile să se pătrundă ușor, amestecându-le constant. Apoi le transferăm într-o sită și le lăsăm la scurs.
Când aluatul și-a dublat volumul îl împărțim în două. Întindem fiecare parte de aluat într-o foaie circulară cu diametrul cât al formei de copt(34-35 cm)
Peste jumătate din foaie întindem sosul de roșii și presărăm oregano. Apoi așezăm ciupercile, presărăm mozzarella și aducem partea liberă de aluat peste umplutură. Îndoim marginile aluatului așa încât să sigilăm umplutura la interior și așezăm pizza în tavă. Procedăm la fel și cu a doua pizza.
Ungem aluaturile cu ou bătut și coacem cele două pizza la 200 de grade, pentru 25-30 de minute.
Le servim calde sau reci, simple sau glazurate cu ketchup.
COMENTARII