Gătește Chec cu lămâie și afine
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- Pentru 2 checuri în tăvi de: 30/11/6 cm:
- 8 ouă de mărime medie
- 300 gr zahăr
- 400 gr făină
- 100 ml ulei
- 2 vârfuri de linguriță cu sare
- coaja și sucul de la o lămâie
- 200 gr de afine
- 50 gr ciocolată albă pentru decor, opțional
Mod de preparare
Primul lucru pe care îl facem este să pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Apoi, urmează separarea albușurilor de gălbenușuri. Punem albușurile în bolul mixerului și presărăm sare peste ele. Apoi le mixăm până când devin spumoase. Adăugăm, treptat, zahărul și sucul de lămâie și mixăm energic până când obținem o bezea fermă.
Presărăm și peste gălbenușuri un praf de sare și le amestecăm pentru a le intensifica culoarea. Adăugăm coaja de la lămâie răzuită fin, apoi uleiul și omogenizăm amestecul. Încorporăm ușor compoziția de gălbenușuri în bezeaua de albușuri. Adăugăm, treptat, făina și omogenizăm ușor aluatul pentru chec cu lămâie și afine, folosind o spatulă. La final adăugăm și afinele pe care le amestecăm ușor în aluat.
Punem hârtie de copt în tăvile de chec și întindem uniform aluatul pentru chec cu lămâie și afine în ele. Coacem checurile la 180 de grade Celsius, pentru 35 – 40 de minute.
Le lăsăm să se răcească mai întâi în tăvile de copt, apoi le vom transfera pe un grătar de răcire. Nu porționăm checurile fierbinți pentru a nu ne lăsa impresia de aluat necopt. Ușor calde le putem porționa ca să nu murim de poftă.
Opțional, putem decora checurile cu ciocolată albă sau neagră, topită. Noi am optat pentru un chec simplu și unul cu ciocolată albă.
Spor și poftă bună!
COMENTARII