Gătește Iahnie de fasole în varianta de post
Timp de preparare
90 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- 500 gr de fasole albă
- 1-2 cepe
- 3-4 căței de usturoi
- 1-2 morcovi
- 1 ardei roșu
- 450 gr de sos de roșii concentrat
- 50-75 ml ulei
- 2 crenguțe de cimbru uscat
- 1-2 foi de dafin
- sare și piper
- apă
- 1 legătură pătrunjel verde
Mod de preparare
Începem prin a separa boabele de fasole de eventualele impurități, apoi le clătim bine în 2-3 ape reci. Punem boabele de fasole într-o cratiță și adăugăm apă rece peste ele cât triplul cantității acestora. Le lăsăm la hidratat în apa rece, de seara până dimineața, la frigider.
Dimineața, scurgem apa, clătim boabele de fasole și punem la fiert în apă cât să fie acoperită. Lăsăm apa să atingă punctul de fierbere și să clocotească puțin, apoi o scurgem și adăugăm altă apă fiartă peste boabele de fasole. Mai repetăm procedeul încă odată, pentru a ne asigura că se elimină o bună parte din substanțele care provoacă balonarea.
Dacă dorim să fierbem fasolea într-un timp mai scurt, adăugăm și un praf de bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul ajută fasolea să se pătrundă mai repede în timpul fierberii, dar nu trebuie adăugat decât un vârf de cuțit, pentru a nu influența gustul fasolei.
Când boabele de fasole încep să se pătrundă, adăugăm o ceapă și mai târziu un morcov, tocate în cuburi. Adăugăm și 2 crenguțe de cimbru și 1-2 foi de dafin.
Cea de-a doua ceapă și cel de-al doilea morcov, le dăm pe răzătoare și le călim în ulei. Când sunt bine pătrunse adăugăm și un ardei tocat mărunt, apoi sosul concentrat de roșii.
Lăsăm sosul de roșii să fiarbă la foc mic, până când se reduce consistent. Îl asezonăm cu sare și piper, opțional și zahăr, dacă sosul este acrișor.
Când fasolea este bine fiartă o scurgem și o adăugăm peste sosul de roșii.
Se mai fierb împreună pentru maxim 10 minute, timp în care se potrivește gustul de sare și piper și se adaugă usturoiul răzuit. După stingerea focului se adaugă și pătrunjelul tocat.
Servim delicioasa iahnie de fasole cu murăturile preferate.
Spor și poftă bună!
COMENTARII