FASOLE CU CIOLAN AFUMAT

fasole cu ciolan

Fasole cu ciolan afumat, reteta pas cu pas. Mancare de fasole (iahnie) cu ciolan afumat, satioasa si gustoasa.

O portie de fasole cu ciolan afumat este numai buna pe vremea asta friguroasa. Mancarea de fasole este una dintre cele mai cunoscute preparate de la noi, consistenta si delicioasa.

Desi nu este tocmai o reteta rapida, va asigur ca merita tot efortul depus.

 

Ingrediente

  • 1 kg de ciolan afumat de porc (cu os)
  • 600 g fasole boabe uscata
  • 2-3 linguri de ulei
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 1/2 ardei gras rosu
  • sare si piper dupa gust
  • 200 g suc concentrat de rosii (passata)
  • 1 lingurita de boia de ardei dulce
  • cateva fire de cimbru uscat
  • 1 frunza de dafin
  • leustean tocat

 

Mod de preparare fasole cu ciolan afumat

In primul rand va trebui sa punem fasolea la inmuiat cu o zi inainte. Timpul minim de inmuiere este de 8-12 ore dar depinde de prospetimea boabelor. Cu cat fasolea este mai uscata si mai veche, cu atat va trebui s-o lasam in apa mai mult.

A doua zi, o punem intr-o oala cu multa apa si o fierbem la foc mic pana cand incepe sa se inmoaie. Nu trebuie sa fie complet gatita pentru ca va mai fierbe si impreuna cu ciolanul.

Ciolanul il fierbem intreg sau taiat bucati (asa cum am facut eu), pentru a scurta timpul de gatire. Nici acesta nu trebuie fiert complet, va continua sa se gateasca impreuna cu fasolea.

 fasole cu ciolan afumat

Intr-o cratita in care vom face fasolea cu ciolan afumat am calit ceapa, morcovul si ardeiul tocate. La foc mic, pana s-au inmuiat.

 fasole cu ciolan afumat

Am adaugat apoi sucul concentrat de rosii, boiaua, sare si piper dupa gust.

 fasole cu ciolan afumat

Dupa doua minutele am adaugat fasolea, ciolanul taiat bucati, cimbrul, foaia de dafin si apa in care a fiert ciolanul.

 fasole cu ciolan afumat

Am acoperit vasul si am fiert mancarea de fasole cu ciolan afumat pana cand toate au fost complet gatite. Daca lichidul scade prea mult, mai puteti adauga zeama de la ciolan.

La final am adaugat leustean tocat. Daca nu va place, puteti folosi marar sau patrunjel. Mancati fasolea cu ciolan afumat calda, alaturi de muraturile voastre preferate sau cu ceapa verde sau uscata. Pofta buna!

 fasole cu ciolan afumat

Alte retete asemanatoare >>>

fasole cu carnati

fasole batuta

* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.

*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *