Gătește Tort cu aromă intensă de lămâie
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
16-20
Ingrediente
- Pentru două blaturi de tort cu diametrul de 26 cm:
- 8 albușuri de mărime medie
- 225 gr de zahăr
- 1 praf de sare
- coaja și sucul de la o lămâie
- 150 gr de făină.
- Pentru crema de lămâie:
- 8 gălbenușuri
- 200 gr de zahăr
- coaja și sucul de la o lămâie
- 750 ml de lapte
- 50 gr amidon
- 20 gr făină
- 250 gr unt cu 82% grăsime
- 1 praf de sare
- Pentru crema de masarpone:
- 250 gr mascarpone
- 200 ml frișcă lichidă, îndulcită
- 1 praf de sare
- Pentru decor:
- felii de lămâie confiate
- coajă de lime
- fulgi de migdale
Mod de preparare
Începem cu prepararea blatului de tort din albușuri pe care îl vom lăsa câteva ore la relaxat după răcire, pentru a se secționa mai bine. Între timp preparăm cremele.
Cum preparăm blat de tort din albușuri pentru tort cu aromă intensă de lămâie
Pentru prepararea blatului de tort mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi presărăm un praf de sare peste albușurile ținute la temperatura camerei și le mixăm până când devin spumoase. Adăugăm puțin câte puțin din zahăr, alternând cu sucul de lămâie și mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă. Adăugăm treptat făina, și o încorporăm în bezea cu o spatulă.
Împărțim compoziția în două și coacem două blaturi de tort cu diametrul de 26 cm, în tava tapetată cu hârtie de copt. După răcire, secționăm fiecare blat în două părți.
Putem să coacem un singur blat și să-l secționăm în 3 sau patru părți.
Cum preparăm crema de lămâie și crema de mascarpone cu frișcă
Pentru crema de lămâie punem gălbenușurile într-un vas și presărăm sare peste ele. Adăugăm și coaja de lămâie răzuită fin. Le amestecăm bine pentru 2-3 minute așa, pentru a li se intensifica culoarea.
Apoi adăugăm zahărul, măcinat, și transformăm în zahăr pudră. Mixăm energic compoziția de gălbenușuri cu zahărul, până devin spumoase. Apoi, adăugăm amidonul amestecat cu făina și laptele rece și omogenizăm compoziția. Restul de lapte îl adăugăm fierbinte, amestecând intens pentru omogenizare.
Punem vasul cu crema la foc mic spre mediu. Fierbem crema de lămâie amestecând continuu până se îngroașă ca o budincă. Apoi stingem focul, acoperim crema cu folie alimentară, la contact și o lăsăm să se răcească.
După răcire, încorporăm în cremă untul moale, ținut la temperatura camerei și zeama de lămâie, folosind mixerul.
Dăm crema la rece înainte de a o folosi la tort.
Pentru crema de mascarpone cu frișcă, amestecăm într-un bol mai întâi frișca lichidă până când capătă consistență, dar nu devine fermă. Apoi adăugăm mascarponele și amestecăm energic până când obținem o compoziție cremoasă. Punem crema de mascarpone cu frișcă la rece până când decorăm tortul.
Cum montăm și decorăm deliciosul tort cu aromă intensă de lămâie
Împărțim crema de lămâie în trei părți egale pe care le întindem între blaturile de tort. Deasupra tortului și pe laterale întindem crema de mascarpone cu frișcă.
De jur împrejurul tortului aplicăm fulgi de migdale.
Oprim puțină cremă de mascarpone și creăm din ea mici aveline deasupra tortului. Peste acestea așezăm felii subțiri de lămâie, confiate și coji subțiri de lime.
Dăm tortul la rece pentru cel puțin 5-6 ore, sau de pe o zi pe cealaltă pentru a se hidrata bine blaturile și a se putea porționa frumos tortul.
Este delicios și foarte aromat, încercați-l și vă veți convinge.
COMENTARII