Gătește Plăcinte cu omletă și spanac la tigaie
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
6
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 500 gr de făină
- 25 gr de drojdie proaspătă
- 300 ml de lapte sau apă
- 1 linguriță rasă de sare
- 1 linguriță de zahăr
- 2 linguri de ulei
- Pentru umplutură:
- 500 gr baby spanac
- 4-5 ouă de mărime medie
- 2-3 fire de ceapă verde
- 1/2 legătură de mărar
- 1/2 legătură de pătrunjel
- 1 lingură de ulei
- 20 gr de unt
- sare și piper după gust
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului de plăcinte cu brânză și verdeață, cernem făina într-un bol și facem o gropiță în mijlocul ei. Punem acolo drojdia amestecată cu lingurița de zahăr și puțin lapte cald.
Așteptăm 10 minute să se activeze drojdia, apoi adăugăm uleiul și din laptele cald în care dizolvăm și sarea. Frământăm bine aluatul până când devine compact și nelipicios. Acoperim bolul și lăsăm aluatul să se dospească aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.
Între timp, pregătim ingredientele pentru umplutură. Clătim bine frunzele de spanac și le lăsăm la scurs.
Punem uleiul într-o tigaie, la încins și adăugăm untul. Lăsăm untul să se topească apoi adăugăm ceapa verde tocată mărunt și firul de usturoi verde. Amestecăm ingredientele prin untul topit timp de 1-2 minute, apoi adăugăm frunzele de spanac. Le lăsăm și pe acestea să se pătrundă ușor, amestecându-le cu ingredientele din tigaie.
Batem ouăle cu un praf de sare și unul de piper și le adăugăm peste frunzele de spanac pătrunse. Rumenim frumos omleta cu spanac pe ambele părți și o lăsăm la răcit.
Când aluatul s-a dospit îl împărțim în 6 bucăți aproximativ egale pe care le modelăm sub formă de bile.
Întindem fiecare bilă de aluat pe masa presărată cu făină, într-o foaie circulară de aproximativ 20 cm diametrul. Împărțim omleta în șase părți egale. Punem o parte din omletă la mijlocul cercului de aluat. Aducem marginile aluatului peste ea și le lipim bine la centru. Aplatizăm ușor plăcintele pentru a le modela sub formă circulară cu diametrul aproximativ cât al tigăii de copt. Le coacem pe rând în tigaia unsă cu puțin ulei, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă.
COMENTARII