Gătește Tort cu două tipuri de mousse
Timp de preparare
90 min
Nivel
complex
Porții
16
Ingrediente
- Pentru blat umed de tort cu diametrul de 26 cm:
- 6 ouă medii
- 150 gr zahăr
- 150 gr ciocolată amăruie cu peste 55% cacao
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 50 ml lapte
- 250 gr făină
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 5 gr praf de copt
- Pentru mousse de căpșuni:
- 300 gr căpșuni
- 300 ml smântână pentru frișcă
- 3 folii gelatină (6 gr) sau 7 gr gelatină pudră
- 75 gr de zahăr pudră
- Pentru mousse de ciocolată:
- 200 g ciocolată cu lapte
- 50 ml lapte
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 5 gr gelatină foi sau 6 gr gelatină pudră
- Pentru glazură:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 200 ml smântână pentru frișcă
- Pentru decor:
- căpșuni proaspete
- ciocolată răzuită sub formă de rulouri
Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea blatului, ca pentru orice rețetă de tort. Apoi vom pregăti mousse-ul de ciocolată, iar după ce acesta devine ferm îl vom pregăti și pe cel de căpșuni. Glazura se va prepara când și mousse-ul de căpșuni devine ferm.
Preparăm blatul pentru tort cu două tipuri de mousse
Începem cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le lăsăm la temperatura camerei până pregătim compoziția de ciocolată.
Așezăm un vas, pe baie de aburi și punem în el ciocolata ruptă în bucăți mici, împreună cu untul și laptele. Amestecăm cu o spatulă până la topirea ingredientelor și omogenizarea compoziției, apoi o lăsăm la răcit.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și ne ocupăm de celelalte ingrediente.
Batem albușurile spumă, adăugăm zahărul treptat și le batem intens până când bezeaua devine fermă. Gălbenușurile le amestecăm cu compoziția de ciocolată, răcită.
Adăugăm compoziția de ciocolată peste bezeaua de albușuri și amestecăm ușor cu o spatulă. Folosim mișcări circulare, de jos în sus pentru a se menține compoziția aerată. La final, cu aceleași mișcări circulare de jos în sus, încorporăm făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.
Punem hârtie la baza formei de copt, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm făină. Întindem compoziția pentru blat în forma de copt. Îl nivelăm la suprafață și punem forma în cuptor. Coacem blatul de tort pentru 25-30 de minute. Îl lăsăm la răcit în forma de copt și ne ocupăm de creme.
Cum preparăm mousse de ciocolată
Punem gelatina la hidratat într-un bol cu apă rece.
Apoi punem laptele și ciocolata ruptă în bucăți într-un bol și-o topim pe baie de aburi. Când este gata, adăugăm gelatina hidratată și amestecăm până când se omogenizează compoziția.
Lăsăm compoziția de ciocolată să se răcească, apoi încorporăm delicat frișca bătută. Vom obține o compoziție fină și aerată.
Întindem această compoziție peste blatul de tort răcit și îl dăm la rece pentru 2 ore.
Înainte de a-l scoate de la rece preparăm mousse-ul de căpșuni.
Cum preparăm mousse de căpșuni
Ca și la pasul anterior, punem gelatina la hidratat într-un bol cu apă rece.
Spălăm căpșunile, le curățăm și le tăiem bucăți mai mici. Le amestecăm cu zahărul și le transformăm în piure. Trecem piureul prin sită pentru a deveni fin.
Mixăm apoi smântâna pentru frișcă și o încorporăm în piureul de căpșuni.
Diluăm gelatina pe baie de aburi și o lăsăm la temperat. Apoi o adăugăm în compoziția de căpșuni cu frișcă.
Turnăm mousse-ul de căpșuni peste cel de ciocolată și punem din nou tava cu tort cu două tipuri de mousse la rece pentru alte 2-3 ore.
Abia când mousse-ul de căpșuni este ferm, preparăm și glazura de ciocolată. Aceasta se prepară foarte simplu. Încălzim smântâna pentru frișcă și topim ciocolata ruptă în ea. Omogenizăm bine glazura și o lăsăm 5-6 minute să se tempereze.
Desfacem inelul circular din jurul tortului, transferăm tortul pe un grătar sau pe un platou. Turnăm glazura deasupra și o lăsăm să curgă și pe lateralele tortului.
După ce glazura devine fermă decorăm tortul cu căpșuni și rulouri de ciocolată.
Este un tort absolut delicios, dar și spectaculos.
Spor și poftă bună!
COMENTARII