Dulciuri

Blat umed de tort cu ciocolată

Una dintre rețetele pentru blat de tort pe care o adorăm este cea de blat umed de tort cu ciocolată. Blatul iese dens, dar spongios și ușor umed. Nu necesită însiropare decât dacă vă plac blaturile de tort îmbătate în sirop.

Rețetele pentru blaturi de tort sunt foarte versatile. Le putem prepara în diferite moduri, pornind de la rețeta clasică de pandișpan. Le putem prepara simple, dar putem adăuga cacao în compoziție, semințe de mac, ciocolată, fructe proaspete sau uscate, etc. Le putem combina preparându-le marmorate în diferite culori naturale.

Vedeți aici o rețetă de blat de tort zebrat, un blat dens, gustos si spectaculos. Pentru culori am folosit cacao și turmeric, pentru a evita coloranții, iar pentru a treia parte semințe de mac.

O altă rețetă de blat de tort mai interesantă de pe blog este cea de blat de tort cu amidon. Este tot un blat de tort mai dens, dar foarte pufos.

Cum preparăm rețeta pentru blat umed de tort cu ciocolată

Blatul de tort umed se prepară din mai multe ingrediente față de blatul clasic pentru tort. Adăugăm în compoziție ciocolată topită cu unt, dar și puțin lapte. Și dacă adăugăm aceste ingrediente este necesar să adăugăm și praf de copt pentru a ieși pufos. Iar praful de copt îl combinăm cu bicarbonatul de sodiu. Acesta din urma are rolul de a umezi blatul de tort. Ajută la frăgezirea blatului, atunci când îl umplem cu cremă. Acest tip de blat de tort absoarbe mult mai bine umiditatea de la creme și nu mai necesită însiropare.

Mai găsiți pe blog o rețetă de blat de tort umed, dar fără unt și ciocolată, cu cacao în compoziție – vedeți rețeta aici.

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete pentru blat de tort de unde vă puteți inspira. Tastați cuvântul ”blat de tort” în caseta de căutare pentru a le descoperi.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook și în grupul cu același nume. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de blat umed de tort cu ciocolată.

Trei secțiuni de blat umed de tort cu ciocolată

Gătește Blat umed de tort cu ciocolată

Timp de preparare

40

Nivel

mediu

Porții

1

Trei secțiuni de blat umed de tort cu ciocolată

Ingrediente

  • Pentru o formă de 25 cm:
  • 200 gr ciocolată amăruie(55% cacao)
  • 200 gr unt
  • 50 ml lapte
  • 300 gr făină
  • 7 ouă
  • 175 gr zahăr
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de copt( 5 gr)

Mod de preparare

Mai întâi amestecăm o parte din făină cu praful de copt și bicarbonatul și le trecem prin sită.

Separăm în două boluri albușurile de gălbenușuri. Peste albușuri presărăm puțină sare. Lăsăm albușurile deoparte și ne ocupăm de ciocolată.

Așezăm o crăticioară la foc mic, și punem în ea ciocolata ruptă împreună cu untul tăiat în bucăți și laptele. Amestecăm intens până când sunt topite ingredientele și compoziția compactă. Lăsăm compoziția de ciocolată la răcit.

Acum putem porni cuptorul la 180 de grade Celsius pentru a avea timp să se încălzească.

Introducem mixerul în albușuri și le amestecăm până când devin cristaline. Adăugăm treptat zahărul în timp ce mixăm intens.

Amestecăm gălbenușurile cu compoziția de ciocolată, răcită. Apoi, încorporăm acest amestec în bezeaua de albușuri.

Folosim o spatulă și amestecăm delicat de jos în sus, cu mișcări circulare, până se omogenizează bine compoziția pentru blat umed de tort cu ciocolată.

Apoi, folosind aceleași mișcări circulare, încorporăm amestecul de făină cu praf de copt și bicarbonat, precum și restul de făină simplă, adăugate treptat.

Punem hârtie de copt la baza formei, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm făină.

Turnăm compoziția pentru blat în forma de copt și o nivelăm uniform. Coacem blatul umed de tort cu ciocolată pentru 35-40 de minute.

După răcire, îl răsturnăm invers pe un grătar sau un platou, pentru a se uniformiza și partea de deasupra care este bombată.

Putem secționa blatul în 3 părți și îl umplem cu crema dorită. Orice cremă se poate combina cu acest blat umed de tort cu ciocolată.