Gătește Prăjitură cu zmeură și mure
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru 3 foi de pandișpan de 20/30 cm:
- 6 ouă medii
- 150 gr zahăr
- 125 gr făină
- 25 gr cacao
- 50 ml ulei
- un praf de sare
- 8 ml esență de rom.
- Pentru creme de zmeură și mure:
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 250 gr mascarpone
- 250 gr lapte condensat
- 1 praf de sare
- 150 gr mure
- 150 gr zmeură
- câteva mure și zmeură pentru decor.
Mod de preparare
Începem cu prepararea compoziției pentru foile de pandișpan. Fie preparăm toată compoziția odată și coacem 3 foi, fie împărțim de la început ingredientele și preparăm pe rând compozițiile.
Am optat pentru a prepara de la început compoziția și am împărțit-o în trei.
Preparare foi de pandișpan cu cacao pentru prăjitura cu zmeură și mure
În două boluri, separăm albușurile de gălbenușuri. Lăsăm albușurile minim 15 minute la temperatura camerei. Presărăm puțină sare peste ele.
Înainte de a începe să amestecăm ingredientele, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
În bolul cu gălbenușuri adăugăm jumătate din cantitatea de zahăr. Amestecăm până când obținem o compoziție spumoasă, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Apoi, adăugăm, treptat, făina cernută împreună cu pudra de cacao.
Batem albușurile până când devin spumoase și cristaline. Adăugăm treptat, cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr, amestecând intens până când le transformăm într-o bezea fermă. Amestecăm bezeaua de albușuri cu compoziția de gălbenușuri. Folosim o spatulă pentru amestecarea celor două compoziții, pentru a obține un aluat aerat.
Împărțim compoziția în trei părți egale pe care le întindem, pe rând, în tava tapetată cu hârtie de copt. Coacem foile de pandișpan pentru 15 minute fiecare, la 180 de grade Celsius.
Le lăsăm să se răcească și pregătim cremele.
Preparare creme de zmeură și mure
Punem mascarponele într-un bol și îl amestecăm cu laptele condensat.
În alt bol, batem frișca până când capătă consistență. Amestecăm cele două compoziții și le împărțim în două părți. Dăm deoparte și 2-3 linguri de cremă simplă pentru decor.
Într-o parte de cremă adăugăm murele strivite, iar în cealaltă zmeura. Amestecăm bine cele două compoziții. Dacă cremele nu sunt consistente și sunt cursive, adăugăm 5 gr de gelatină hidratată și diluată.
Punem cele două creme între foile de pandișpan cu cacao. Decupăm marginile inestetice ale prăjiturii. Decorăm prăjitura cu crema oprită și așezăm deasupra câteva mure și zmeură.
Dăm delicioasa prăjitură cu zmeură și mure la frigider pentru 3-4 ore, apoi o putem porționa.
Spor și poftă bună!
COMENTARII