Gătește Tort cu mousse din fructe de pădure
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru blat de tort cu diametrul de 26 cm:
- 6 ouă de mărime medie
- 200 gr zahăr
- 200 gr făină
- 1 vârf de linguriță cu sare
- coaja și sucul de la o lămâie
- puțin unt + făină, pentru forma de copt.
- Pentru mousse de fructe de pădure:
- 250 gr fructe de pădure
- 100 gr zahăr
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 4 gr gelatină foi (sau 5 gr granule)
- fructe proaspete, frunze de mentă și zahăr pudră pentru decor.
Mod de preparare
Pentru a prepara blatul de tort mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim forma de copt. Ungem interiorul acesteia cu puțin unt și presărăm un strat subțire de făină. Putem apela și la hârtia de copt.
Apoi separăm albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presărăm un praf de sare peste albușuri și le amestecăm energic cu ajutorul mixerului, până când devin cristaline. Adăugăm zahărul puțin câte puțin, în timp ce amestecăm intens.
Amestecăm gălbenușurile cu sucul și coaja răzuită fin de la o lămâie. Apoi le încorporăm în bezeaua de albușuri. Omogenizăm bine compoziția și îndepărtăm mixerul.
Cu ajutorul unei spatule de silicon, încorporăm treptat făina trecută prin sită. Amestecăm făina în compoziție încet, cu mișcări circulare de jos în sus.
Întindem compoziția obținută în forma de copt și coacem blatul de tort pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Îl lăsăm să se tempereze 5-6 minute în forma de copt, apoi îl transferăm pe un platou și îl lăsăm să se răcească bine.
Pentru a prepara mousse din fructe de pădure, mai întâi hidratăm gelatina în apă cât să fie acoperită.
Dăm deoparte aproximativ 50 gr de fructe, iar restul le fierbem cu zahărul pentru 3-4 minute. Apoi le pasăm și le trecem printr-o sită deasă. Adăugăm gelatina și omogenizăm bine crema. Batem smântâna pentru frișcă până când devine consistentă și o amestecăm cu piureul de fructe. Adăugăm și fructele oprite și omogenizăm bine compoziția
Pentru a monta deliciosul tort cu mousse din fructe de pădure, secționăm blatul în două părți și adăugăm între ele crema mousse. Punem tortul la rece pentru cel puțin 5-6 ore, înainte de a-l porționa.
Îl decorăm cu zahăr pudră, cu fructe proaspete și cu frunze de mentă.
Un astfel de tort se porționează mult mai bine a doua zi, dacă avem răbdare și nu avem mari pofticioși pe lângă noi.
COMENTARII