Gătește Tartă Tatin cu gutui și nuci
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru umplutura tartei:
- 2 gutui medii
- sucul de la 1/2 lămâie
- 150 gr zahăr
- 100 gr unt
- 1/2 linguriță pudră de scorțișoară.
- Pentru blat:
- 2 ouă
- 50 gr zahăr
- 50 gr făină
- 50 gr nuci măcinate
- 1 praf de sare.
Mod de preparare
Începem cu pregătirea gutuilor pe care le spălăm bine și le secționăm în sferturi pentru a le îndepărat cotoarele. Apoi le curățăm de coajă și tăiem fiecare sfert de gutuie în 3-4 felii. Stropim imediat feliile de gutui cu suc de lămâie, pentru a nu oxida.
Apoi, luăm o tigaie cu diametrul de 28-30 cm și punem zahărul la caramelizat. Agităm ușor tigaia pentru a se carameliza zahărul uniform și a nu se arde. Apoi adăugăm untul și pudra de scorțișoară. Amestecăm pentru a se topi untul și adăugăm feliile de gutui. Caramelizăm bine feliile de gutui întorcându-le de pe o parte pe cealaltă, până când încep să se înmoaie și să se coloreze frumos. Stingem focul și lăsăm gutuile caramelizate deoparte, să se răcească.
Între timp pregătim compoziția pentru blat și pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm un pic de sare peste albușuri. Le amestecăm până când devin spumoase, apoi adăugăm zahărul și le transformăm în bezea. Adăugăm, pe rând: gălbenușurile, făina și nucile măcinate fin.
Omogenizăm compoziția și o întindem uniform peste gutuile caramelizate din tigaie. Introducem tigaia în cuptor și coacem delicioasa tartă Tatin cu gutui și nuci pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, o lăsăm să se tempereze 10 minute, apoi o răsturnăm pe un platou.
O lăsăm să se răcească bine pentru a o putea porționa frumos. Este delicioasă, mai ales servită cu frișcă, sau cu o cupă de înghețată.
COMENTARII