Gătește Tort din vafe cu ciocolată și mascarpone
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
5
Ingrediente
- Pentru aluat vafe:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 100 ml lapte
- 25 gr unt cu 82% grăsime
- 2 ouă medii
- 1 praf sare
- 150 gr făină
- 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță cu esență de rom.
- Pentru glazura de ciocolată:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 175 ml frișcă lichidă
- 1/2 linguriță cu esență de rom
- 25 gr unt gras.
- Pentru cremă și decor:
- 250 gr mascarpone
- 150 ml frișcă lichidă
- 150 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 praf de sare
- zmeură.
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului pentru vafe.
Mai întâi așezăm un bol pe baie de aburi și punem în el ciocolata mărunțită împreună cu untul și laptele. Amestecăm până când obținem o compoziție omogenă, apoi ridicăm bolul de pe baia de aburi. Lăsăm compoziția de ciocolată să se răcească și pregătim celelalte ingrediente.
Separăm albușurile de gălbenușuri. Adăugăm un praf de sare peste albușuri, apoi le amestecăm până când devin spumoase. Adăugăm treptat zahărul și continuăm să amestecăm până când bezeaua capătă consistența dorită.
Adăugăm gălbenușurile în compoziția de ciocolată și esența. Apoi încorporăm treptat bezeaua de albușuri în compoziția de ciocolată.
Când obținem o compoziție omogenă, adăugăm și făina cernută împreună cu bicarbonatul.
Încălzim aparatul electric și coacem în el cinci vafe cu ciocolată. Le lăsăm să se răcească și pregătim glazura de ciocolată.
Glazura se prepară foarte simplu, doar încălzim frișca până aproape de punctul de fierbere și adăugăm în ea ciocolata ruptă, untul și esența. Amestecăm intens până la topirea ingredientelor solide și la omogenizarea compoziției. Lăsăm glazura să se mai tempereze și preparăm crema de mascarpone.
Punem frișca în bolul mixerului și o amestecăm până când începe să capete volum și cremozitate. Adăugăm treptat zahărul și amestecăm până când frișca devine ușor fermă. Nu batem frișca până se întărește, ci doar să devină ușor fermă. Adăugăm mascarponele și un praf de sare și amestecăm până la omogenizare.
Cum montăm deliciosul tort din vafe cu ciocolată și mascarpone
Așezăm prima vafă pe platoul de tort și întindem pe toată suprafața ei un strat din glazura de ciocolată.
Apoi adăugăm cremă de mascarpone folosind un săculeț de decorare. Așezăm a doua vafă, o glazurăm cu ciocolată și adăugăm cremă. Repetăm straturile până când se termină ingredientele.
Putem pune toate cele cinci vafe sau ne rezumăm la patru pentru a nu ieși minunatul tort din vafe cu ciocolată și mascarpone prea înalt.
Decorăm tortul deasupra cu cremă și zmeură și îl lăsăm la rece cel puțin o oră.
Datorită bicarbonatului adăugat în aluatul de vafe cu ciocolată, vafele se vor hidrata rapid și vom putea secționa tortul frumos.
COMENTARII