Dulciuri

Tort din vafe cu ciocolată și mascarpone

Dacă nu aveți un aparat de vafe în bucătărie, vă recomandăm să vă luați unul pentru că puteți crea cu el o mulțime de delicii culinare. Un exemplu îl puteți descoperi în rețeta noastră de tort din vafe cu ciocolată și mascarpone.

Vafele cu ciocolată ies fragede pentru că adăugăm și puțin bicarbonat de sodiu în compoziție.

Mai târziu, în preajma sărbătorilor de iarnă putem prepara cu ajutorul acestui aparat și vafe de turtă dulce – vedeți aici rețeta. Ies foarte gustoase, aromate exact ca turta dulce clasică și au un aspect plăcut.

Dar nu numai dulciuri putem prepara la aparatul de vafe, ci și diferite gustări sărate. Vedeți aici o rețetă de o rețetă de vafe din legume cu hering conservat. Este ideală de preparat pentru o gustare simplă dintr-o zi de post cu dezlegare la pește.

Iar dintre rețetele de deserturi de sezon, vă recomandăm rețeta de vafe cu dovleac copt și nuci, simplă și ușor de preparat.

Cum preparăm rețeta de tort din vafe cu ciocolată și mascarpone

Pentru vafele cu ciocolată în compoziție preparăm un aluat clasic ca de chec umed, dar cu textura ușor mai fermă. Nu este atât de importantă textura pentru că vafele oricum se coc. Însă ies mai moi sau mai crocante. Acum depinde cum le preferă fiecare. Noi, de exemplu, le preferăm pe cele mai crocante.

Crema de mascarpone se prepară simplu, la rece, doar din mascarpone cu frișcă și zahăr. Ca și arome poate opta fiecare pentru cele favorite. Noi preferăm aroma de rom la compozițiile cu ciocolată și pe cea de vanilie sau de lămâie la creme.

Dacă v-am stârnit interesul pentru rețete de vafe dulci sau sărate, găsiți pe blog o mulțime de rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort din vafe cu ciocolată și mascarpone.

Tort din vafe cu ciocolată și mascarpone secționat pe un platou cu picior

Gătește Tort din vafe cu ciocolată și mascarpone

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

5

Tort din vafe cu ciocolată și mascarpone, decorat cu zmeură pe un platou cu picior, alături de o ceașcă cu ciocolată topită, două cești de cafea și o vafă secționată pe un grătar metalic

Ingrediente

  • Pentru aluat vafe:
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 100 ml lapte
  • 25 gr unt cu 82% grăsime
  • 2 ouă medii
  • 1 praf sare
  • 150 gr făină
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță cu esență de rom.
  • Pentru glazura de ciocolată:
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 175 ml frișcă lichidă
  • 1/2 linguriță cu esență de rom
  • 25 gr unt gras.
  • Pentru cremă și decor:
  • 250 gr mascarpone
  • 150 ml frișcă lichidă
  • 150 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 1 praf de sare
  • zmeură.

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului pentru vafe.

Mai întâi așezăm un bol pe baie de aburi și punem în el ciocolata mărunțită împreună cu untul și laptele. Amestecăm până când obținem o compoziție omogenă, apoi ridicăm bolul de pe baia de aburi. Lăsăm compoziția de ciocolată să se răcească și pregătim celelalte ingrediente.

Separăm albușurile de gălbenușuri. Adăugăm un praf de sare peste albușuri, apoi le amestecăm până când devin spumoase. Adăugăm treptat zahărul și continuăm să amestecăm până când bezeaua capătă consistența dorită.

Adăugăm gălbenușurile în compoziția de ciocolată și esența. Apoi încorporăm treptat bezeaua de albușuri în compoziția de ciocolată.

Când obținem o compoziție omogenă, adăugăm și făina cernută împreună cu bicarbonatul.

Încălzim aparatul electric și coacem în el cinci vafe cu ciocolată. Le lăsăm să se răcească și pregătim glazura de ciocolată.

Glazura se prepară foarte simplu, doar încălzim frișca până aproape de punctul de fierbere și adăugăm în ea ciocolata ruptă, untul și esența. Amestecăm intens până la topirea ingredientelor solide și la omogenizarea compoziției. Lăsăm glazura să se mai tempereze și preparăm crema de mascarpone.

Punem frișca în bolul mixerului și o amestecăm până când începe să capete volum și cremozitate. Adăugăm treptat zahărul și amestecăm până când frișca devine ușor fermă. Nu batem frișca până se întărește, ci doar să devină ușor fermă. Adăugăm mascarponele și un praf de sare și amestecăm până la omogenizare.

Cum montăm deliciosul tort din vafe cu ciocolată și mascarpone

Așezăm prima vafă pe platoul de tort și întindem pe toată suprafața ei un strat din glazura de ciocolată.

Apoi adăugăm cremă de mascarpone folosind un săculeț de decorare. Așezăm a doua vafă, o glazurăm cu ciocolată și adăugăm cremă. Repetăm straturile până când se termină ingredientele.

Putem pune toate cele cinci vafe sau ne rezumăm la patru pentru a nu ieși minunatul tort din vafe cu ciocolată și mascarpone prea înalt.

Decorăm tortul deasupra cu cremă și zmeură și îl lăsăm la rece cel puțin o oră.

Datorită bicarbonatului adăugat în aluatul de vafe cu ciocolată, vafele se vor hidrata rapid și vom putea secționa tortul frumos.