Deserturi de post

Nuci cu cremă caramel de post

Cui nu-i plac nucile umplute, acele mici bijuterii culinare, cu gust de copilărie? Noi le adorăm și le preparăm în diferite moduri, pentru gusturi deosebite. De data aceasta avem o rețetă de nuci cu cremă caramel de post, absolut delicioasă.

Aluatul pentru nuci este unul fraged, simplu de preparat. Îl folosim și la rețetele de tarte, fursecuri sau biscuiți de post și nu dă greș niciodată. Mai modificăm din când în când cantitățile ingredientelor pentru texturi diferite sau mai folosim și alte grăsimi vegetale. Puțină cacao adăugată schimbă gustul și textura aluatului.

Tot din categoria fursecurilor de post, mai găsiți pe blog și o rețetă de fursecuri nuci de post și alte forme. Pe lângă forma clasică de coji nuci am mai găsit o formă de coji de ghinde, steluțe, flori și alte figurine. Așa că le-am folosit pe amândouă și am pregătit cojile pentru aceste delicioase fursecuri de post.

Și pentru că am amintit mai sus și de rețetele de tarte în care folosim aluatul fraged, vă recomand de pe blog o rețetă de tartă de post cu gem de zmeură și ulei de cocos. Aroma unică al gemului de zmeură se îmbină armonios cu aroma uleiului de cocos din aluat.

Ce ingrediente mai folosim la rețeta de nuci cu cremă caramel de post

Pentru aluatul fraged folosim apă minerală și ulei de floarea soarelui. Iar pentru coacere și frăgezire folosim atât praf de copt cât și puțin bicarbonat de sodiu.

Crema este un deliciu, chiar dacă este de post. O preparăm cu zahăr caramelizat și cu făină, iar la final adăugăm unt de arahide. Este una dintre opțiunile de a înlocui untul clasic, pentru a prepara creme de post.

Mai descoperiți aici și o rețetă de prăjitură de post cu cremă caramel și unt de arahide, pe care v-o recomand pentru zilele de post.

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete de deserturi din categoria celor de post, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de nuci cu cremă caramel de post.

Nuci cu cremă caramel de post, în coș dreptunghiular, împletit

Gătește Nuci cu cremă caramel de post

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

75

Nuci cu cremă caramel de post, în coș dreptunghiular, împletit

Ingrediente

  • Pentru aluat fraged de post:
  • 250 ml apă minerală
  • 200 ml ulei
  • 50 gr zahăr
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • 550-600 gr făină
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1 linguriță oțet.
  • Pentru crema caramel de post:
  • 200 gr zahăr
  • 150 gr făină
  • 1 litru de apă
  • 200 gr unt de arahide
  • 1 vârf de cuțit cu sare.

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului care necesită un timp scurt de frământare, dar și un timp de relaxare. Iar în acest interval de timp vom pregăti crema.

Cum preparăm aluatul pentru nucile de post

Punem uleiul cu apa minerală, zahărul și sarea într-un bol. Amestecăm bine, până la dizolvarea ingredientelor solide. Dizolvăm bicarbonatul de sodiu în oțet și îl adăugăm în bol. Adăugăm esența și treptat, făina amestecată cu praful de copt.

Adăugăm făină până va rezulta un aluat nu foarte ferm, ușor sfărâmicios, dar nelipicios. Acoperim aluatul cu folie de prospețime și îl lăsăm la odihnit 20-30 de minute. Apoi, formăm din aluatul fraged de post biluțe cât să acopere cam 2/3 din spațiile formelor de copt cojile pentru fursecuri.

Încingem formele pe foc și coacem cojile de aluat fraged de post, pentru 1-2 minute pe fiecare parte.

Cum preparăm crema pentru nuci cu cremă caramel de post

Punem zahărul la caramelizat într-o crăticioară unsă cu apă rece și amestecăm continuu în el, cu o spatulă. Când este dizolvat, adăugăm făina și amestecăm energic pentru a se omogeniza rapid. Apoi diluăm treptat amestecul cu apa fierbinte, în care dizolvăm un praf de sare. Vom obține o cremă ușor fluidă care se va îngroșa cu untul de arahide. Pe acesta îl adăugăm imediat după stingerea focului.

Lăsăm crema să devină mai fermă și umplem cu ea cojile de nuci. Apoi lipim câte două și le așezăm pe platouri. Se pot decora cu zahăr pudră.

Spor și poftă bună!