Gătește Nuci cu cremă caramel de post
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
75
Ingrediente
- Pentru aluat fraged de post:
- 250 ml apă minerală
- 200 ml ulei
- 50 gr zahăr
- 30 gr zahăr vanilinat
- 550-600 gr făină
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1 linguriță oțet.
- Pentru crema caramel de post:
- 200 gr zahăr
- 150 gr făină
- 1 litru de apă
- 200 gr unt de arahide
- 1 vârf de cuțit cu sare.
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului care necesită un timp scurt de frământare, dar și un timp de relaxare. Iar în acest interval de timp vom pregăti crema.
Cum preparăm aluatul pentru nucile de post
Punem uleiul cu apa minerală, zahărul și sarea într-un bol. Amestecăm bine, până la dizolvarea ingredientelor solide. Dizolvăm bicarbonatul de sodiu în oțet și îl adăugăm în bol. Adăugăm esența și treptat, făina amestecată cu praful de copt.
Adăugăm făină până va rezulta un aluat nu foarte ferm, ușor sfărâmicios, dar nelipicios. Acoperim aluatul cu folie de prospețime și îl lăsăm la odihnit 20-30 de minute. Apoi, formăm din aluatul fraged de post biluțe cât să acopere cam 2/3 din spațiile formelor de copt cojile pentru fursecuri.
Încingem formele pe foc și coacem cojile de aluat fraged de post, pentru 1-2 minute pe fiecare parte.
Cum preparăm crema pentru nuci cu cremă caramel de post
Punem zahărul la caramelizat într-o crăticioară unsă cu apă rece și amestecăm continuu în el, cu o spatulă. Când este dizolvat, adăugăm făina și amestecăm energic pentru a se omogeniza rapid. Apoi diluăm treptat amestecul cu apa fierbinte, în care dizolvăm un praf de sare. Vom obține o cremă ușor fluidă care se va îngroșa cu untul de arahide. Pe acesta îl adăugăm imediat după stingerea focului.
Lăsăm crema să devină mai fermă și umplem cu ea cojile de nuci. Apoi lipim câte două și le așezăm pe platouri. Se pot decora cu zahăr pudră.
Spor și poftă bună!
COMENTARII