Gătește Tartă cu jeleu de zmeură, decorată cu biscuiți festivi
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru aluat de tartă și biscuiți:
- 350 g făină
- 200 g unt rece, tăiat cubulețe
- 3 linguri zahăr pudră
- 1 ou
- 2-3 linguri de apă rece
- 1 praf de sare.
- Pentru jeleul de zmeură:
- 300 g zmeură proaspătă sau congelată
- 100 g zahăr
- 2 lingurițe de suc de lămâie
- 2 foi de gelatină (sau 5 g gelatină pudră).
Mod de preparare
Prepararea aluatului.
Într-un bol mare, amestecă făina cu zahărul pudră și sarea.
Adaugă untul rece și frământă cu vârful degetelor până obții o textură nisipoasă.
Încorporează oul sau apa rece și frământă rapid până când aluatul devine omogen. Nu insista prea mult, pentru a nu se înmuia untul.
Formează o bilă, învelește-o în folie alimentară și las-o la frigider pentru 30 de minute.
Apoi împarte aluatul în două părți pe care le întinzi pe masa presărată cu făină în două foi circulare, de 2-3 mm grosime. O parte o modelezi în interiorul unei forme de copt unse cu unt, iar din a doua parte decupezi biscuiții.
Așază o hârtie de copt în interiorul aluatului de tartă și umple-o cu boabe de fasole. Coace crusta de tară pentru 12 minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Îndepărtează boabele de fasole cu hârtia de copt și mai coace crusta de tartă pentru 5-6 minute.
Apoi coace și biscuiții pentru 12-15 minute tot la 180 de grade Celsius. Lasă crusta de tartă și biscuiții să se răcească și prepară jeleul de zmeură.
Pune zmeura, zahărul și sucul de lămâie într-o cratiță la foc mediu. Fierbe timp de 5-7 minute, până când fructele se descompun și formează un sos gros.
Pasează amestecul printr-o sită pentru a îndepărta semințele.
Hidratează gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi adaug-o în sosul cald de zmeură (nu fierbinte). Amestecă bine până se dizolvă complet.
Toarnă jeleul peste crusta de biscuiți și lasă-l să se răcească la temperatura camerei, apoi pune-l la frigider pentru cel puțin 3-4 ore, până se întărește complet.
După ce jeleul s-a întărit, așază biscuiții festivi pe suprafața tartei, în funcție de preferințe.
Spor și poftă bună!
COMENTARII