Dulciuri

Tort Ecler cu cremă de banane, căpșuni și caramel

Acest tort Ecler cu cremă de banane, căpșuni și glazură de caramel este un desert spectaculos și festiv. Are straturi ușoare de aluat choux, cremă fină de banane, felii de căpșuni proaspete și o glazură lucioasă de caramel. Este un tort care combină textura ușor crocantă și aerată a cojilor de ecler cu prospețimea fructelor și dulceața intensă a caramelului.

Tot din categoria deserturilor cu aluat opărit mai poți încerca de pe blog și rețeta de prăjitură din aluat opărit și cremă de lămâie. Este perfectă pentru momentele în care îți dorești un desert fin și aromat, cu aspect elegant. Aluatul opărit devine pufos și aerat, iar crema de lămâie aduce un contrast plăcut datorită acidității ei.

Iar o altă rețetă interesantă este cea de tort Karpatka. Este tot un tort preparat după rețeta clasică de eclere, inspirat din bucătăria poloneză. Denumirea acestui tort a fost inspirată de aspectul blatului ce se aseamănă cu aspectul munților Carpați.

Tort Ecler cu cremă de banane – Descriere generală

Acest tort ecler reinterpretat este format din 2 straturi mari de aluat choux, coapte într-o foaie rotundă și decupate.

Ca umplutură conține o cremă lejeră de vanilie cu piure de banane, ușor aromată și stabilizată cu frișcă. Aceeași cremă se regăsește și într-un alt strat, dar amestecată cu puțin caramel, pentru un contrast de gusturi. Mai găsești în interior felii de căpșuni proaspete inserate printre creme.

Iar glazura de caramel sărat turnată deasupra desăvârșește gustul și aspectul tortului.

Aluatul opărit îl putem folosi cu succes și la preparate sărate. Descoperă aici o rețetă de ruladă din aluat opărit cu brânză și spanac. Este absolut delicioasă și aspectuoasă. Merită preparată pentru gustări zilnice sau pentru un platou cu aperitive festive.

Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de tort Ecler cu cremă de banane, căpșuni și glazură de caramel.

Tort Ecler cu cremă de banane, căpșuni și caramel

Gătește Tort Ecler cu cremă de banane, căpșuni și caramel

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

12

Tort Ecler cu cremă de banane, căpșuni și caramel

Ingrediente

  • Pentru aluatul de ecler (22-24 cm):
  • 250 ml apă
  • 100 g unt
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță zahăr
  • 150 g făină
  • 4 ouă medii.
  • Pentru crema de banane:
  • 2 banane coapte (dar nu foarte moi)
  • 400 ml lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 30 g amidon de porumb (sau 2 linguri făină)
  • 200 ml frișcă lichidă (neîndulcită, rece)
  • 1 linguriță zeamă de lămâie (pentru banane).
  • Pentru stratul de căpșuni:
  • 200 g căpșuni proaspete (tăiate felii).
  • Pentru glazura de caramel:
  • 150 g zahăr
  • 80 ml smântână lichidă pentru frișcă
  • 30 g unt
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Preparare blat din aluat choux.

Într-o cratiță, pune la fiert apa, untul, sarea și zahărul.

Când fierbe, adaugă toată făina deodată și amestecă energic cu o lingură de lemn până se formează un aluat care se desprinde de pe pereți (2-3 minute).

Lasă să se răcească 10-15 minute.

Adaugă ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare.

Pune aluatul într-un posh cu dui stelat. Pe hârtie de copt din tavă formează mici aveline din aluat, așezându-le într-un cerc de 22-24 cm. Continuă să formezi mai multe straturi de aveline până când se termină aluatul.

Apoi coace blatul la 200°C timp de 30-35 minute, fără să deschizi cuptorul în primele 20 de minute.

Prepară crema de banane

Pasează bananele cu zeama de lămâie.

Într-un bol, amestecă gălbenușurile cu zahărul, vanilia și amidonul.

Într-o cratiță, înfierbântă laptele. Toarnă-l treptat peste amestecul cu ouă, apoi pune totul pe foc mic și amestecă până se îngroașă (ca o budincă).

Ia de pe foc, adaugă piureul de banane și amestecă bine.

Acoperă cu folie alimentară (lipită direct pe cremă) și lasă să se răcească complet.

Bate frișca și încorporeaz-o în crema răcită, amestecând ușor.

Glazura de caramel.

Pune zahărul într-o crăticioară și lasă-l să se topească pe foc mic, fără să-l amesteci (doar rotește cratița).

Când capătă o culoare aurie, toarnă smântâna (cu grijă, poate bolborosi), apoi adaugă untul și sarea.

Lasă să fiarbă 1-2 minute, apoi ia de pe foc și lasă să se răcorească puțin.

Asamblare tort Ecler cu cremă de banane, căpșuni și glazură de caramel

Secționează blatul în două părți. Așază prima parte pe platou.

Întinde ½ din cremă, cu ajutorul poshe-ului cu dui stelat. Adaugă un strat uniform de căpșuni feliate.

Pune restul de cremă și nivelează și așază a doua parte de blat deasupra.

Glazurează blatul de deasupra cu crema caramel, folosind o pensulă sau o spatulă.

Lasă tortul la frigider cel puțin 3-4 ore (ideal, peste noapte), pentru ca foile de ecler să se înmoaie ușor de la cremă.

Se porționează ușor cu un cuțit bine ascuțit și se servește rece.

Se consumă în 1-2 zile, pentru că bananele pot oxida ușor.

Spor și poftă bună!