Mâncăruri cu carne

Bulgur cu carne de pui și legume

Pentru masa de prânz sau chiar pentru cină, este chiar potrivită rețeta de bulgur cu carne de pui și legume. Este delicioasă, consistentă și foarte hrănitoare.

Bulgurul este un ingredient foarte apreciat în bucătăria orientală și mediteraneeană. Este obținut prin fierbere, uscarea și măcinarea grosieră a boabelor de grâu dur. Are o textură ușor crocantă, gust de nucă și se gătește repede, fiind o alternativă sănătoasă la orez sau paste.

Combinat cu carne de pui și legume, bulgurul dă naștere unui fel de mâncare hrănitor, aromat și ușor de digerat, potrivit pentru prânz sau cină. Preparatul se aseamănă cu un pilaf, însă bulgurul aduce un plus de savoare și o consistență mai bogată.

Mai găsești pe blog și rețeta de pipote de pui cu bulgur și legume. Și aceasta se prepară simplu și destul de rapid. Iar combinația de ingrediente este și gustoasă, și hrănitoare.

Interesantă este și rețeta de salată de bulgur și quinoa, simpla gustoasă și sănătoasă. Nu necesită mult timp de preparare, este o combinație delicioasă, perfectă pentru o masă ușoară și sățioasă.

Descrierea rețetei de bulgur cu carne de pui și legume

Acest preparat are o textură cremoasă, dar cu bobul de bulgur păstrându-și ușor fermitatea, ceea ce îl face mai interesant decât orezul obișnuit. Carnea de pui devine fragedă și suculentă, învăluită în aroma legumelor și a condimentelor.

Boiaua oferă o culoare caldă și apetisantă, iar usturoiul împreună cu chimionul (dacă se folosește) dau o notă orientală, transformând preparatul într-o mâncare cu personalitate. Este sățios, dar nu greu, iar gustul său echilibrat îl face potrivit pentru întreaga familie.

Se poate servi simplu, ca fel principal. Dar poate fi acompaniat de iaurt grecesc ori o salată de castraveți cu mărar, pentru un contrast răcoritor. Este un preparat consistent și sănătos, bogat în fibre, proteine și vitamine. Este perfect pentru zilele în care vrei o mâncare gătită, dar nu foarte complicată.

Și tot din categoria preparatelor cu bulgur îți mai recomandăm rețeta de bulgur cu roșii și usturoi. Iar mai jos îți oferim rețeta de bulgur cu carne de pui și legume, detaliată pas cu pas.

Bulgur cu carne de pui și legume în bol, alături de un bol și o lingură cu bulgur și un ardei roșu

Gătește Bulgur cu carne de pui și legume

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

4

Pui cu bulgur și legume în bol

Ingrediente

  • 300 g bulgur (granulație medie)
  • 500 g piept sau pulpe de pui dezosate
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei bulgăresc, roșu
  • 2-3 linguri ulei de măsline sau floarea-soarelui
  • 700 ml supă de pui sau apă fierbinte
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță boia dulce
  • ½ linguriță chimion (opțional, pentru un aer oriental)
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru servire.

Mod de preparare

Se taie puiul cubulețe și se condimentează ușor cu sare și piper.

Într-o cratiță adâncă se încălzește uleiul, apoi se adaugă ceapa tocată mărunt. După ce devine translucidă, se adaugă și ardeiul tăiat cubulețe. Se mai călesc legumele 5 minute.

Apoi se adaugă bucățile de carne și se rumenesc ușor, până prind culoare aurie.

Se adaugă boiaua, usturoiul tocat și, dacă se dorește, chimionul, amestecând bine ca să elibereze aromele.

Urmează adăugarea bulgurului peste compoziție și se amestecă 1 minut pentru a se împrieteni cu legumele și carnea.

Supa de pui se toarnă fierbinte, se amestecă ușor, apoi se acoperă cu capac. Deliciosul bulgur cu carne de pui și legume se fierbe la foc mic 15-20 minute, până când bulgurul absoarbe lichidul. Dacă e nevoie, se mai adaugă puțină apă fierbinte.

După ce bulgurul este gătit și puiul fraged, se stinge focul și se lasă cratița acoperită încă 5 minute.

În timpul servirii se presară pătrunjel proaspăt tocat și se servește cald, alături de o salată verde sau murături.

Spor și poftă bună!