Gătește Baked Alaska. Tort de înghețată cu bezea caramelizată
Timp de preparare
40 min
Nivel
complex
Porții
12
Ingrediente
- Pentru blat în formă de 22 cm:
- 2 ouă + 2 gălbenușuri
- 100 gr zahăr
- 20 ml lapte + 50 gr ciocolată amăruie
- 30 gr făină
- 15 gr cacao
- 1 praf de sare
- Pentru crema de înghețată cu fructe:
- 250 gr înghețată de căpșuni
- 150 gr înghețată de banane cu frișcă
- 200 gr fructe de pădure
- Pentru bezeaua caramelizată:
- 2 albușuri
- 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 linguriță cu zeamă de lămâie
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Începem cu prepararea blatului de pandișpan cu ciocolată.
Punem ciocolata la topit în laptele fierbinte. Amestecăm până se topește și se omogenizează compoziția. O lăsăm deoparte să se tempereze. Amestecăm făina cu pudra de cacao. Le trecem prin sită.
Separăm albușurile de gălbenușuri. Dăm deoparte cele două albușuri pentru bezeaua caramelizată.
Punem celelalte 2 albușuri în bolul mixerului și presărăm sare peste ele. Apoi le mixăm până când devin spumoase. Adăugăm zahărul, treptat și mixăm energic până când bezeaua devine fermă. Adăugăm amestecul de făină cu cacao și omogenizăm bine compoziția, cu o spatulă.
Gălbenușurile le amestecăm cu ciocolata temperată. Apoi încorporăm amestecul în compoziția de mai sus. Întindem compoziția pentru blat în forma de copt tapetată cu hârtie de copt la bază. Pereții formei îi ungem cu puțin ulei sau unt topit. Coacem blatul de tort pentru 25-30 de minute la 180 de grade Celsius. Îl lăsăm apoi să se răcească în forma de copt.
Pregătim crema de înghețată amestecând cele două tipuri de înghețată cu fructele de pădure. Punem crema de înghețată într-un bol cu diametrul de 22 cm, cât al formei de copt. Punem bolul la congelator până când se răcește blatul de tort.
Înainte de a scoate bolul cu înghețată din congelator preparăm bezeaua de albușuri. Batem albușurile spumă, mai întâi presărate cu sare, apoi adăugăm zahărul și zeama de lămâie în 2-3 tranșe.
Cum asamblăm deliciosul tort Baked Alaska.
Scoatem bolul cu înghețată din congelator. Așezăm deasupra înghețatei blatul de tort, apoi platoul. Răsturnăm tortul pe platou și îl decorăm rapid cu bezeaua de albușuri. Creăm niște vârfuri în bezea cu ajutorul degetelor pentru un aspect mai interesant. Apoi, caramelizăm bezeaua cu ajutorul arzătorului.
Secționăm tortul și îl servim imediat pentru a nu se topi înghețata.
Este savuros și răcoros, chiar merită preparat!
COMENTARII