Înghețată

Baked Alaska. Tort de înghețată cu bezea caramelizată

Pentru că zilele toride de vară ne îndeamnă să ne răcorim cât mai des, noi optăm mai mult pentru înghețată decât pentru băuturi răcoritoare. De data aceasta ne-am orientat atenția către un tort de înghețată cu bezea caramelizată denumit Baked Alaska.

Despre rețetă am aflat că are origini în bucătăria franțuzească fiind creată de bucătarul francez Balzac. Se spune că acesta a creat rețeta pentru că era interesat și de științele fizicii, nu doar de ale bucătăriei. El a creat rețeta exploatând calitățile fizice ale bezelei, prezentând tortul cu prilejul expoziției internaționale de știință de la Paris, în 1867.

Pentru mai multe amănunte despre istoria rețetei puteți accesa articolul Laurei Laurențiu cu un click AICI.

Rămânând la categoria rețetelor de înghețată, vă recomand de pe blog și rețeta de parfait cu cremă de brânză și fructe de pădure. Este o rețetă ce cucerește instant orice iubitor de înghețată.

Ce conține rețeta de Baked Alaska

Ca orice rețetă culinară, bineînțeles că și rețeta acestui tort poate fi adaptată după propriile gusturi. Așa am procedat și noi.

Important este să menținem elementele ce compun rețeta. Rețeta noastră are la bază un blat de pandișpan cu ciocolată. Deasupra acestuia tronează o cremă de înghețată cu fructe de pădure, iar peste aceasta o bezea caramelizată. Ca și înghețată am optat pentru un amestec de înghețată de căpșuni cu înghețată de banane cu frișcă.

Vedeți aici rețeta pentru înghețata de căpșuni.

Iar aici găsiți și rețeta pentru înghețata de banane cu frișcă.

Este foarte gustos, dar și foarte spectaculos. Cucerește instant orice iubitor de desert.

Dacă și voi adorați înghețata, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete de înghețată.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de Baked Alaska. O delicioasă rețetă de tort de înghețată cu bezea caramelizată.

Tort Baked Alaska secționat pe platou și o porție pe farfurie

Gătește Baked Alaska. Tort de înghețată cu bezea caramelizată

Timp de preparare

40 min

Nivel

complex

Porții

12

Tort Baked Alaska secționat pe platou și o porție pe farfurie

Ingrediente

 • Pentru blat în formă de 22 cm:
 • 2 ouă + 2 gălbenușuri
 • 100 gr zahăr
 • 20 ml lapte + 50 gr ciocolată amăruie
 • 30 gr făină
 • 15 gr cacao
 • 1 praf de sare
 • Pentru crema de înghețată cu fructe:
 • 250 gr înghețată de căpșuni
 • 150 gr înghețată de banane cu frișcă
 • 200 gr fructe de pădure
 • Pentru bezeaua caramelizată:
 • 2 albușuri
 • 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
 • 1 linguriță cu zeamă de lămâie
 • 1 praf de sare

 

Mod de preparare

Începem cu prepararea blatului de pandișpan cu ciocolată.

Punem ciocolata la topit în laptele fierbinte. Amestecăm până se topește și se omogenizează compoziția. O lăsăm deoparte să se tempereze. Amestecăm făina cu pudra de cacao. Le trecem prin sită.

Separăm albușurile de gălbenușuri. Dăm deoparte cele două albușuri pentru bezeaua caramelizată.

Punem celelalte 2 albușuri în bolul mixerului și presărăm sare peste ele. Apoi le mixăm până când devin spumoase. Adăugăm zahărul, treptat și mixăm energic până când bezeaua devine fermă. Adăugăm amestecul de făină cu cacao și omogenizăm bine compoziția, cu o spatulă.

Gălbenușurile le amestecăm cu ciocolata temperată. Apoi încorporăm amestecul în compoziția de mai sus. Întindem compoziția pentru blat în forma de copt tapetată cu hârtie de copt la bază. Pereții formei îi ungem cu puțin ulei sau unt topit. Coacem blatul de tort pentru 25-30 de minute la 180 de grade Celsius. Îl lăsăm apoi să se răcească în forma de copt.

Pregătim crema de înghețată amestecând cele două tipuri de înghețată cu fructele de pădure. Punem crema de înghețată într-un bol cu diametrul de 22 cm, cât al formei de copt. Punem bolul la congelator până când se răcește blatul de tort.

Înainte de a scoate bolul cu înghețată din congelator preparăm bezeaua de albușuri. Batem albușurile spumă, mai întâi presărate cu sare, apoi adăugăm zahărul și zeama de lămâie în 2-3 tranșe.

Cum asamblăm deliciosul tort Baked Alaska.

Scoatem bolul cu înghețată din congelator. Așezăm deasupra înghețatei blatul de tort, apoi platoul. Răsturnăm tortul pe platou și îl decorăm rapid cu bezeaua de albușuri. Creăm niște vârfuri în bezea cu ajutorul degetelor pentru un aspect mai interesant. Apoi, caramelizăm bezeaua cu ajutorul arzătorului.

Secționăm tortul și îl servim imediat pentru a nu se topi înghețata.

Este savuros și răcoros, chiar merită preparat!