Biscuiți / Fursecuri

Biscuiți șprițați – Rețetă din copilărie

Nu puteam să las sărbătorile de iarnă fără să pregătesc cel puțin o rețetă de desert din copilărie și am ales rețeta acestor biscuiți șprițați.

Este o rețetă din caietul îngălbenit de vreme. O rețetă de biscuiți șprițați pe care bunica o prepara cu untură de porc.

În lipsa unturii am apelat la unt cu 82% grăsime. Și în plus, am adăugat puțin bicarbonat de sodiu pentru frăgezire.

Bine, rețeta clasică nu prevede acest bicarbonat, dar era untura care îi frăgezea maxim.

După sărbători, am să refac rețeta și cu untură, sau poate chiar cu osânză, că tare bună este la astfel de deserturi.

Să ne mai amintim și de alte rețete de deserturi din copilărie cum ar fi:

Rețeta de prăjitură Albă ca zăpada

Rețeta de prăjitură Albinița

Rețeta de prăjitură Televizor

Iar dacă doriți mai multe rețete de biscuiți, găsiți pe blog o colecție generoasă la categoria Biscuiți/Fursecuri, de unde vă puteți inspira.

Biscuiți șprițați – Rețetă din copilărie

Biscuiții șprițați se pot și glazura cu ciocolată, mai ales dacă facem mai mulți. Păstrăm o parte simpli, să ne aducem aminte de copilărie. Iar o parte îi glazurăm și decorăm după bunul plac și propria imaginație. Vom avea astfel pe platou mai multe feluri de biscuiți.

Dar putem adăuga în o parte de aluat puțină cacao, puțină ciocolată topită și vor fi de mare efect așa în două culori.

Idei sunt multe, timp ne trebuie să le cuprindem pe toate. 🙂

* Nu uitați că vă aștept zilnic cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți și pe pagina de facebook 

* De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel

Iar pe grup veți putea încărca rețetele voastre cu preparate inspirate de pe blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Pentru a vedea și rețeta în imagini din timpul preparării, accesați galeria foto de mai jos!

Biscuiți șprițați

Gătește Biscuiți șprițați – Rețetă din copilărie

Timp de preparare

40 min

Porții

50

Biscuiți șprițați

Ingrediente

  • 3 ouă medii
  • 250 gr unt cu 82% grăsime
  • 100 gr iaurt cu 3,5 % grăsime
  • 100 gr zahăr tos
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 2 lingurițe esență de vanile
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 650 gr făină
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru pudrat

Mod de preparare

Pregătim aluatul pentru biscuiți șprițați.

Punem în bolul unui mixer: untul și zahărul amestecat cu cel vanilinat și le mixăm până obținem o compoziție spumoasă.
Adăugăm ouăle,  esența, iaurtul și bicarbonatul și din nou mixăm până se omogenizează compoziția.
Apoi, încorporăm făina adăugată treptat.
Adăugăm făină atât cât să rezulte un aluat ferm, nelipicios.
Cantitatea de făină ar putea să difere, în funcție de tipul acesteia, dar și de ingredientele folosite.
Acoperim aluatul pentru biscuiți șprițați cu folie și îl dăm la rece pentru aproximativ o oră.

Formăm și coacem biscuiții șprițați

Asamblăm forma specială pentru biscuiți la mașina de tocat carne.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Punem din aluat în cuva mașinii, pornim mașina și rupem fâșii de 7-8 cm lungime.
Așezăm fâșiile în tava tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de  aproximativ 1 cm.
Coacem biscuiții pentru 10-12 minute, la 180 de grade, sau până când încep să se rumenească ușor pe margini.
Îi pudrăm cu zahăr cu aromă de vanilie cât sunt fierbinți.
Îi putem păstra în cutii metalice cu capac, sau în cutii de carton cu capac, până la două săptămâni.
Spor și poftă bună!