Rețete de bază

BLAT SIMPLU PENTRU TORT

Bine v-am regasit si La Multi Ani tuturor!
Sper ca in noul an sa vi se implineasca toate dorintele si sa aveti parte numai de lucruri bune.
Vacanta s-a dus,sarbatorile la fel iar noi ne reluam incet incet ritmul uzual . Printre retetele urmatoare veti regasi si unele pe care le-am preparat de sarbatori,cu siguranta va vor fi utile pentru cele ce vor urma,salate,mancaruri usoare,cu carne ,cu legume dar si retete de baza,simple si usor de preparat cum este cea de astazi.

 

Nu am pretentia ca acesta este reteta perfecta de blat de tort dar varianta asta mi se pare foarte usor de facut,respectand cativa pasi simpli.

 

  • In primul rand ingredientele trebuie tinute o ora doua la temperatura camerei,sa fie proaspete iar ustensilele pe care le vom folosi sa fie spalate si degresate bine.
  • Dupa mixarea oualor cu zaharul ,faina cernuta inainte o vom incorpora usor,cu miscari lente de sus in jos,astfel vom obtine un blat pufos,usor aerat.
  • La acest blat nu folosim niciun agent de crestere (praf de copt,bicarbonat… ) pentru ca va influenta forma finala.
  • Cuptorul trebuie neaparat preincalzit,iar dupa coacere nu-l scoatem imediat,ci intredeschidem usa ,si-l mai lasam acolo in jur de 10 minute.Abia apoi scoatem forma si-l lasam sa se raceasca complet la temperatura camerei.
  • Blatul se taie cand este complet rece,cu un cutit zimtat pentru paine,cu lama foarte subtire.
  • Daca dorim un blat cu cacao,reducem din cantitatea de faina si completam cu cacao,nu adaugam peste.
  • Putem  aroma blatul cu diverse esente,extract de cafea,vanilie,coaja de lamaie,portocala,lime.in functie de gustul nostru si tipul de tort pe care am ales sa-l facem.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • pentru un blat de tort de 26 cm diametru
  • 6 oua
  • 185 g faina (pentru cel cu cacao ,150 g faina si 35 g cacao )
  • 185 g zahar
  • un praf de sare
  • 1 lingurita de esenta la alegere

[/ingredients]

 

Mod de preparare blat simplu pentru tort

Incalzim cuptorul la 180 °C si pregatim forma in care vom coace blatul.O ugem cu putin unt si o acoperim cu hartie de copt,atat pe fun cat si pe pereti.Sau o ungem cu unt si o pudram cu faina,scuturand excesul.
Intr-un bol mare punem ouale intregi ,zaharul ,sare si mixam cu un robot de bucatarie 10 minute la viteza maxima sau cu un mixer de mana 15-20 de minute ,pana ce compozita devine cremoasa ,deschisa la culoare iar volumul s-a triplat.
 
* Nu mixati ouale mai putin,este foarte important sa inglobeze mult aer ,astfel blatul va creste frumos , va fi pufos si aerat.In caz contrar ,blatul se lasa ! 🙂
Adaugam esenta  si incepem sa incorporam faina cernuta,cate putina,amestecand de sus in jos cu miscari usoare.Daca ati ales sa faceti blatul cu cacao,o adaugati cernuta,odata cu faina.

Turnam compozitia in tava si o distribuim uniform.Trantim forma de cateva ori de masa,astfel bulele de aer vor iesi la suprafata.

 

Coacem 25-30 de minute la 180 °C si pentru siguranta facem testul cu scobitoarea.
blat-simplu-pentru-tort
Pentru blatul de tort cu cacao folositi 150 g faina si 35 g cacao .
blat de tort cu cacao
Dupa cum am spus si mai sus,taiem blatul  complet rece,in trei foi aproximativ egale . Spor la treaba !