Ciorbe / Supe

Borș de miel. Rețeta bunicii

Atunci când te obișnuiești cu gustul unor mâncăruri de mic copil și mai ales dacă îți și plac, preiei cu drag rețetele și le transmiți mai departe copiilor și nepoților. Așa am făcut și noi cu rețeta bunicii de borș de miel, rețetă tradițională pentru masa de Paște.

Era pe atunci una dintre cele mai bune mâncăruri de la masă. Gustul acrișor al borșului de miel îți tăia greața după ce devorai câteva ouă roșii servite cu felii de cozonac. Când eram copii și mâncam de post în ultima săptămână, înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, după împărtășanie devoram 3-4 ouă roșii cu 3-4 felii de cozonac, pentru că le primeam la ușa bisericii. Nu ne picau deloc bine, dar ne plăceau. Altceva nu ne mai trebuia până la masa de prânz când intervenea borșul de miel.

Citește și: Borș tradițional de miel. Rețetă pentru masa de Paște

Rețetele de ciorbă de miel se pot prepara în diferite moduri, ca orice ciorbă cu carne, de altfel. Chiar și borșul de miel se prepară diferit, în funcție de zonele țării. În Moldova se drege cu smântână și gălbenuș de ou. La noi, în zona de sud a țării, nu prea predomină smântâna în mâncăruri. Mai degrabă gospodinele folosesc iaurt sau lapte bătut. La noi borșul de miel se servește simplu, cu ardei iute, și cu 2-3 fire de ceapă verde.

Citește și: Secretul celei mai bune ciorbe de miel. Rețeta tradițională

Ce conține rețeta bunicii de borș de miel

Pentru un gust desăvârșit al ciorbei de miel, bunica punea acolo toată carnea cu oase din care nu se face friptură. Punea gâtul, capul, punea pulpele inferioare și spată. Mai adăuga și resturile îndepărtate de pe carnea de friptură, adică tendoanele. Punea o ceapă, un morcov, 1-2 cartofi și un ardei roșu ca legume proaspete. Apoi adăuga un borcan mare de zarzavat pentru ciorbe, preparat în casă. Conținea acel borcan toate rădăcinoasele din grădină, sau din piață.

Vedeți aici cum se prepară zarzavat pentru ciorbe!

Spre final de fierbere adăuga borșul fierbinte și multă verdeață. Punea și leuștean și pătrunjel, dar și mărar. Cum să nu iasă delicios borșul de miel la așa bogăție de ingrediente!

Dacă și voi obișnuiți să serviți preparate cu carne de miel de sărbători, vă invit pe blog să descoperiți mai multe rețete. Găsiți rețete de friptură, de drob, dar și rețete cu carne tocată.

* Iar dacă vă plac rețetele de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemeni ne găsiți și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta bunicii de borș de miel.

Ciorbă de miel acrită cu borș în vas negru

Gătește Borș de miel. Rețeta bunicii

Timp de preparare

45 min

Nivel

mediu

Porții

8

Porție de borș de miel în bol negru

Ingrediente

 • 3 litri de apă
 • 1 litru de  borş
 • 1 kg carne miel cu oase( gât, cap, pulpe inferioare, spată)
 • 1 ceapă
 • 1 morcov mare
 • 750 gr zarzavat pentru ciorbe, de la borcan
 • 1 legătură leuștean
 • 1/2 legătură de pătrunjel
 • 2-3 fire de mărar verde
 • 2 fire de ceapă verde
 • 1 linguriță de sare

Mod de preparare

Porționăm oasele cu carne de miel și le punem la fiert în 3 litri de apă. La început lăsăm focul tare până când se formează spuma pe care o înlăturăm cu o sită deasă.

După ce spuma este înlăturată și apa limpede, adăugăm sarea, ceapa tocată mărunt și morcovul rondele. Carnea de miel fierbe foarte repede, în aproximativ 30-40 de minute. Când este aproape fiartă, adăugăm zarzavatul pentru ciorbe. Iar după 5-6 minute, adăugăm cartofii curățați și tăiați în bucăți mari. Fierbem borșul separat pentru 15 minute. Îl adăugăm în ciorba de miel când cartofii sunt ușor pătrunși. Adăugăm și un ardei roșu tăiat în fâșii, apoi leușteanul și mărarul tocate mărunt. Mai lăsăm deliciosul borș de miel să fiarbă 5-6 minute.

După stingerea focului, lăsăm borșul de miel să se odihnească 10 minute și adăugăm pătrunjelul verde, tocat mărunt, precum și cozile de la ceapa verde, tocate rondele.

Punem un capac peste oala cu borș de miel să pătrundă aromele verdețurilor în interior și să nu se evapore.

În timpul servirii, pentru un plus de prospețime, mai putem adăuga pătrunjel verde și cozi de ceapă verde.

Este delicios borșul de miel chiar și fără smântână, sau ouă adăugate!