Gătește Chec duo la metru sau Prăjitura trenuleț
Ingrediente
- Aluat pentru 2 checuri:
- 10 ouă
- 375 gr zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilinat (8 g/plic)
- 1 praf de sare
- esență de vanilie
- 550 gr făină
- 10 gr praf de copt
- 30 g cacao
- 2 linguri apă
- esență de rom
- Cremă de vanilie:
- 3 ouă
- 250 gr zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilinat (8 gr/plic)
- esență de vanilie
- 150 gr făină
- 1 l lapte
- 250 gr unt
- Pentru decor:
- 150 gr ciocolată cu rom
- 2 linguri apă
- 2 linguri nucă de cocos răzuită
Mod de preparare
Se prepară compoziția pentru cele două checuri.
Mai întâi se pornește cuptorul la 180 de grade.
Se separă albușurile de gălbenușuri și se presară un praf de sare peste albușuri.
Se bat albușurile spumă, mai întâi simple, apoi cu zahărul amestecat cu cel vanilinat, adăugându-l treptat.
Când se formează o bezea fermă, se încorporează gălbenușurile și esența de vanilie și se omogenizează. La final, se adaugă treptat, făina amestecată cu praful de copt, amestecând ușor, de jos în sus, cu o spatulă.
Se întinde aproximativ jumătate din compoziția de chec într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
În partea de compoziție rămasă se adaugă cacaua, apa și esența de rom și se amestecă ușor. Compoziția rezultată se întinde în altă tavă tapetată cu hârtie de copt.
Se dau tăvile la cuptor pentru 30-35 de minute, sau până când checurile trec de testul scobitorii.
Se lasă la răcit.
Cât timp checurile sunt la cuptor, se prepară crema de vanilie.
Se pune o cratiță mai largă cu apă la foc.
Se ia o altă cratiță care să încapă în prima și se adaugă în ea ouăle, zahărul, zahărul vanilinat și esența de vanilie. Se amestecă până ouăle devin spumoase, apoi se încorporează făina, și se diluează cu laptele. Se adaugă untul tăiat bucățele și se transferă cratița pe baia de abur. Se amestecă continuu în compoziție până se îngroașă. Se lasă crema de vanilie să se răcească, acoperită cu o folie așezată la contact cu ea.
Asamblare Chec duo la metru sau Prăjitura trenuleț
Cele două checuri se taie în felii aproximativ egale. Se ung feliile de checuri cu crema de vanilie și se lipesc între ele alternând culorile și formând alte două checuri.
Dacă dispunem de un platou mai lung, formăm un singur chec să fie în ton cu denumirea de chec la metru.
Cu crema de vanilie rămasă se îmbracă checurile pe deasupra și pe laterale.
Preparare glazură de ciocolată.
Ciocolata se rupe în bucăți mici și se pune într-un vas, pe baie de aburi, împreună cu apa. Se amestecă până se topește ciocolata și se omogenizează. Se toarnă deasupra checurilor și se presară cocos.
Se dă prăjitura Trenuleț la frigider pentru câteva ore, sau de pe o zi pe alta. A doua zi se feliază oblic, pornind de la un colț.
Să vă fie de folos!
COMENTARII