Tarte / Cheesecake

Cheesecake cu portocale și ciocolată

Pentru că este sezonul portocalelor bine coapte și aromate, nu ezităm să ne bucurăm de gustul lor și în deserturi precum acest cheesecake cu portocale și ciocolată.

Rețeta acestui cheesecake nu este foarte complexă, însă necesită puțin timp și răbdare pentru prepararea elementelor ce o compun. Portocalele sunt fructe ce se găsesc pe piață pe tot parcursul anului. Însă gustul și aroma maximă o au în sezonul rece.

Se comportă foarte bine în deserturi, atât incluse în stare naturală cât și sub formă de piureuri, în creme.

Vă mai recomand de pe blog și rețeta de ruladă cu portocale și cremă de mascarpone. Rulada este foarte gustoasă, foarte aromată și aspectuoasă. Cucerește instant atât gustul cât și privirile.

O altă rețetă deosebită cu portocale de pe blog este și rețeta de plăcintă grecească – Portokalopita. Este foarte aromată, foarte însiropată și aerată de la foile de plăcintă care se hidratează și expandează, creând goluri care se umplu cu sirop.

Cum se prepară rețeta de cheesecake cu portocale și ciocolată

Nu apelăm la rețeta clasică de crustă din biscuiți pentru acest cheesecake. Preparăm un blat de pandișpan cu cacao, mai consistent. Pentru crema de brânză cu portocale folosim fie clasicul mascarpone, fie crema de brânză Pilos, specială pentru deserturi. Adăugăm pentru un gust și aromă deosebită mai multe portocale. Adăugăm atât coajă răzuită cât și miezul pasat și trecut prin sită.

Cât despre glazura de ciocolată, aceasta este simplu de preparat, din ciocolată cu frișcă lichidă.

Dacă și voi adorați deserturile cu portocale, vă invit să descoperiți pe blog mai multe astfel de rețete.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cheesecake cu portocale și ciocolată.

Cheesecake cu portocale și ciocolată porționat pe platou și pe farfurie

Gătește Cheesecake cu portocale și ciocolată

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

16

Cheesecake cu portocale și ciocolată porționat pe platou și pe farfurie

Ingrediente

 • Pentru blat în formă de 22 cm, diametrul:
 • 2 ouă medii
 • 75 gr zahăr
 • 100 gr făină
 • 20 gr cacao
 • 1 praf de sare
 • 2 lingurițe esență de rom
 • Pentru cremă:
 • 4 portocale mari
 • 900 gr cremă de brânză
 • 200 ml frișcă lichidă
 • 250 gr zahăr
 • 20 gr gelatină
 • 1 praf de sare
 • Pentru glazură:
 • 250 gr ciocolată amăruie
 • 200 ml frișcă lichidă, îndulcită
 • 25 gr unt gras

 

 

Mod de preparare

Preparăm mai întâi blatul care necesită coacere separată

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi separăm în două boluri, albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm până când devin spumoase. Adăugăm zahărul, treptat, mixând energic până când bezeaua devine fermă. Adăugăm gălbenușurile și esența și omogenizăm compoziția. Apoi adăugăm făina amestecată cu cacaua și trecute prin sită.

Tapetăm forma de copt cu hârtie și întindem aluatul pentru blat în ea. Coacem blatul pentru cheesecake cu portocale și ciocolată pentru 18-20 de minute, la 180 de grade Celsius. Îl lăsăm la răcit.

Preparăm crema de brânză cu portocale

Răzuim foarte fin coaja de la una din portocale. Din trei portocale și jumătate facem suc, iar o jumătate de portocală o feliem subțire pentru decor. Punem gelatina la hidratat în apă rece, cât să fie acoperită.

Punem sucul de portocale pe foc, adăugăm zahărul și îl fierbem până la topirea zahărului. Îl lăsăm să se tempereze, apoi adăugăm gelatina scursă în el. Amestecăm intens pentru a se dilua gelatina și a se amesteca cu siropul de portocale.

Introducem mixerul în crema de brânză și o amestecăm în timp ce adăugăm puțin câte puțin din frișca lichidă. Apoi adăugăm siropul de portocale temperat.

Omogenizăm crema de brânză cu portocale și o întindem peste blatul din forma de copt, bine răcit. Punem forma cu cheesecake-ul la rece pentru cel puțin 5 ore, pentru a se întări crema. Ideal ar fi să o lăsăm de pe o zi pe alta.

După ce crema este bine întărită, preparăm glazura de ciocolată

Punem frișca lichidă într-un vas, la foc mediu. O lăsăm să se înfierbânte, dar fără a atinge punctul de fierbere. Adăugăm untul și ciocolata și amestecăm intens până când acestea se topesc și glazura este omogenă.

Lăsăm glazura de ciocolată să se tempereze 10 minute, apoi o întindem deasupra cheesecake-ului. Punem din nou  forma cu cheesecake cu portocale și ciocolată  la rece pentru 30 de minute, pentru a se întări glazura.

Îl decorăm cu felii de portocale și îl porționăm frumos.

Spor și poftă bună!