Pâine / Pizza

Chifle cu brânză și urzici, pentru gustări de primăvară

Pentru că au apărut urzicile și dorim să profităm din plin de gustul și proprietățile lor, le includem în cât mai multe preparate culinare. Una dintre rețete pe care v-o recomandăm este rețeta de chifle cu brânză și urzici. Este ideală pentru gustări de primăvară.

Rețeta nu este complexă și nu conține multe ingrediente. Nici urzici nu folosim foarte multe, ci doar cât să ofere gust și aspect chiflelor.

Urzicile au un gust aparte, și o culoare deosebită, datorită conținutului mare de fier și de clorofilă. Sunt bogate în vitamina B2, K și A, dar mai conțin inclusiv acid acetic, acid formic și săruri minerale. Au proprietăți antiinflamatoare datorită conținutului mare de antioxidanți. Urzicile sunt sărace în calorii și pot fi incluse cu ușurință în rețetele culinare.

Pot fi preparate simple, sub formă de supe și ciorbe sau mâncăruri scăzute. Dar oferă gust și aspect și incluse în rețete de aperitive sau în aluaturi.

Un exemplu îl puteți descoperi în rețeta de pâine cu urzici și bicarbonat de sodiu. Este o pâine de primăvară gustoasă și foarte frumoasă.

Cum preparăm rețeta de chifle cu brânză și urzici

Pentru a prepara chiflele pregătim fie un aluat clasic de pâine, fie unul mai special cu lapte și unt. Noi optăm pentru cel cu lapte și unt că ies chiflele mai pufoase și mai albe.

Umplutura este simplă. Urzicile opărite în prealabil se mai amestecă cu puțin unt aromat cu usturoi, apoi se adaugă brânza proaspătă.

Chiar merită preparate chiflele acestea. Merită încercate și cu alte verdețuri precum ceapa verde, spanacul, ștevia, etc.

Și vă mai recomand de pe blog, pentru una dintre gustările zilei, o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă. Și această rețetă se poate prepara în diferite combinații, după gustul fiecăruia.

Dar mai găsiți și alte rețete pe blog în care folosim verdețuri de primăvară. Sunt rețete ce cuprind toate categoriile de preparate.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chifle cu brânză și urzici.

Chifle rumene și pufoase în forma de copt

Gătește Chifle cu brânză și urzici, pentru gustări de primăvară

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Chifle cu brânză și urzici în forma de copt și una secționată alături

Ingrediente

  • Pentru aluatul de chifle:
  • 500 gr făină
  • 20 gr drojdie proaspătă(sau 7 gr uscată)
  • 300 ml lapte
  • 1 lingură de zahăr
  • 50 gr unt
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 1 ou.
  • Pentru umplutură:
  • 275 gr brânză proaspătă
  • 250 gr urzici
  • 1 lingură de unt topit
  • 1 cățel de usturoi
  • 1/2 linguriță de sare.

Mod de preparare

Pentru a prepara aluatul de chifle, cernem făina într-un bol. Facem o adâncitură în mijloc și punem acolo drojdia amestecată cu zahărul și 3-4 linguri de lapte cald (nu fierbinte). Lăsăm maiaua de drojdie să se dezvolte până când apar la suprafață bule de aer.

Încălzim și restul de lapte, topim untul și începem să le adăugăm treptat peste drojdia de la mijlocul făinii, amestecând intens toate ingredientele. Apoi frământăm aluatul până când devine elastic și nelipicios.

Îl acoperim cu un ștergar curat și îl lăsăm să se dezvolte la loc cald, timp de o oră.

Pentru umplutură opărim urzicile, le scurgem bine și le tocăm. Apoi le adăugăm într-o tigaie cu unt topit și aromat cu usturoi. Amestecăm urzicile cu brânza proaspătă și potrivim gustul cu sare.

Pentru a forma și coace chifle cu brânză și urzici, după dospirea aluatului îl împărțim în 12 părți. Modelăm fiecare parte de aluat în câte o bilă, apoi întindem bila într-o foaie circulară. Punem câte o lingură din amestecul de brânză și urzici la mijloc și adunăm marginile aluatului peste ea, creând o stea sau orice formă dorește fiecare. Rotunjim frumos chiflele și le așezăm în tăvi de copt, la mici distanțe între ele.

Lăsăm chiflele cu brânză și urzici să se mai dezvolte 30-40 de minute, apoi le ungem cu ou bătut. Punem tăvile în cuptor și coacem chiflele pentru 40-45 de minute, la 180 de grade Celsius.

Le lăsăm să se mai tempereze înainte de a le servi.

Spor și poftă bună!