Pâine / Pizza

Chifle din aluat cu cartofi

Că ne plac aluaturile cu cartofi am menționat în multe rețete de pe blog. Însă aceste minunate chifle din aluat cu cartofi sunt perfecte pentru mic dejunuri, pentru hamburgeri, sau pentru pachete.

Aluatul cu cartofi este cunoscut datorită rețetelor ardelenești de pâine, mult îndrăgite mai ales în zona Sibiului. Ne place în mod deosebit pâinea ardelenească cu cartofi, din comerț. Găsiți pe blog și rețeta de pâine de casă cu cartofi în aluat, adaptată după rețeta ardelenească.

Și tot din categoria rețetelor de aluaturi pe bază de cartofi vă mai recomand de pe blog rețeta de plăcintă aperitiv cu aluat de cartofi, preparată la tigaie. Este ideală a fi preparată când ne rămâne piure de cartofi pentru a doua zi.

Și tot din piureul de cartofi rămas mai puteți prepara și rețeta de clătite aperitiv din piure de cartofi cu brânzeturi. Sunt neașteptat de gustoase și se pot umple cu diverse creme aperitiv.

Cum se prepară rețeta de chifle din aluat cu cartofi

Rețeta acestor minunate chifle este una de post. În general, când le mai preparăm ne place să adăugăm și puțin unt și lapte, ca la rețeta clasică de piure din cartofi. De data aceasta am adăugat ulei, iar chiflele le ungem tot cu ulei pentru a le oferi luciu, spre final de coacere.

Cartofii i-am fiert în coajă pentru a păstra amidonul în ei. Chiflele se lasă mai mult la dospit față de chiflele clasice, astfel ies pufoase, iar coaja nu va fi crocantă.

Dacă și voi iubiți aluaturile de casă, vă invit să descoperiți pe blog mai multe rețete în secțiunea Pâine / Pizza.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chifle din aluat cu cartofi.

Chifle din aluat cu cartofi în tavă de lemn

Gătește Chifle din aluat cu cartofi

Timp de preparare

120

Nivel

mediu

Porții

12

Chifle din aluat cu cartofi în tavă de lemn

Ingrediente

  • 350 gr cartofi
  • apă cât să fie acoperiți
  • 1 kg făină tip 650
  • 450 ml apă
  • 100 ml ulei
  • 20 gr sare
  • 25 gr zahăr
  • 7 gr drojdie uscată

Mod de preparare

Mai întâi ne ocupăm de cartofi.

Spălăm bine cartofii și îi punem la fiert în apă cât să fie bine acoperiți. Adăugăm și o linguriță de sare.

Lăsăm cartofii să fiarbă până când se pătrund la testul cu furculița. Apoi scurgem apa, îi trecem prin jet de apă rece și îi curățăm. Îi pasăm cu dispozitivul special, adăugăm uleiul și omogenizăm compoziția.

Creăm o adâncitură la jumătatea compoziției și punem acolo drojdia cu zahărul.

Turnăm puțină apă călduță și amestecăm până se lichefiază drojdia și zahărul.

Acoperim vasul și așteptăm câteva minute să se activeze drojdia. Apoi începem să adăugăm restul de făină și restul de apă caldă și amestecăm până când obținem un aluat compact și nelipicios.

Acoperim aluatul și îl lăsăm la dospit 60 de minute.

Apoi formăm chiflele cam de 150-160 grame. Le așezăm distanțate în tava tapetată cu hârtie de copt. Le mai lăsăm 45-50 de minute, acoperite cu un ștergar, pentru a se mai dezvolta aluatul, timp în care încălzim cuptorul la 175 de grade.

Coacem chiflele pentru 35 de minute la 175 de grade, apoi le ungem cu ulei și continuăm coacerea pentru alte 15 minute.

 

Sunt pufoase la interior, iar coaja este ușor moale.

Spor și poftă bună!