Gătește Ciorbă de legume dreasă cu iaurt
Timp de preparare
40 min
Nivel
ușor
Porții
8
Ingrediente
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 ardei gras, roșu
- 1 dovlecel
- 1 cartof
- 350 g păstăi de fasole galbenă
- 1/2 rădăcină de țelină
- 1 rădăcină de păstârnac
- 3 roșii de grădină
- 100 gr mazăre
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 3,5 l apă
- sare și piper
- 200 g iaurt
- 2 gălbenușuri
- 2 linguri oțet
- pătrunjel, mărar și frunze de țelină
Mod de preparare
Începem cu pregătirea legumelor. Îndepărtăm capetele de la păstăile de fasole, le spălăm bine în apă rece și le rupem în bucăți mai mici. Curățăm ceapa și o tocăm mărunt. Curățăm morcovul, păstârnacul și țelina și le tăiem în cuburi, sau le dăm pe răzătoarea mare.
Tăiem dovlecelul în cuburi, la fel și cartoful după curățare și spălare. Curățăm ardeiul și îl tăiem tot în cuburi.
Roșiile le opărim în apă clocotită cu puțină sare și le decojim, apoi le tocăm în cuburi.
Spălăm bine verdeața și o lăsăm la scurs.
Când avem toate aceste legume pregătite punem apa la fiert într-o oală încăpătoare.
Adăugăm o lingură de sare când apa începe să fiarbă și amestecăm până când sarea se dizolvă.
Primele ingrediente pe care le adăugăm în apă sunt păstăile de fasole. Le lăsăm să fiarbă fără a acoperi oala, până când se pătrund.
Într-o tigaie adâncă punem uleiul la încins și călim ceapa în el, doar până devine translucidă. Adăugăm, apoi, morcovii, păstârnacul și țelina și amestecăm pentru a se pătrunde uniform. Mai picurăm și puțină supă din oala cu păstăi de fasole, pentru a nu se prăji legumele. Când sunt pătrunse, le adăugăm peste păstăile de fasole. Adăugăm și cartoful, dovlecelul, mazărea și ardeiul gras.
Lăsăm ciorba să fiarbă 10-15 minute, la foc mic spre mediu. Adăugăm, apoi, roșiile și peste 5-6 minute, adăugăm frunzele de țelină tocate. Acestea nu se adaugă la final cu celelalte verdețuri, pentru că sunt mai tari și necesită puțin timp de fierbere pentru a-și degaja aroma.
Într-un bol amestecăm gălbenușurile cu iaurtul și oțetul. Diluăm amestecul cu puțină supă fierbinte și îl turnăm în fir subțire, în ciorbă, amestecând intens pentru omogenizare.
Mai lăsăm ciorba să fiarbă pentru 4-5 minute, timp în care îi potrivim gustul cu sare și piper. Stingem focul și adăugăm verdeața tocată.
Este foarte gustoasă și foarte hrănitoare această ciorbă de legume dreasă cu iaurt!
COMENTARII