Mâncăruri cu carne

Friptură de porc asortată la cuptor

Pentru masa de Crăciun am pregătit o rețetă de friptură de porc asortată la cuptor, preparată la cuptor cu usturoi și boia de ardei.

Foarte gustoasă și fragedă a ieșit, mai ales pentru că am sigilat carnea mai întâi la tigaie. Apoi am continuat-o la cuptor, acoperită și la foc mic.

Rețetă de friptură de porc asortată la cuptor

Am ales pentru această friptură mușchiuleț de porc proaspăt, mușchiuleț afumat și coaste de porc. Bineînțeles că cel mai bun a fost mușchiulețul afumat. Dar preparându-l împreună cu restul tipurilor de carne, a împrumutat din gustul lui și acestora.

Ca și condimente, am optat pentru boiaua afumată, puțin cimbru și mult usturoi.

Sunt condimentele preferate pentru friptura de porc.

Și pentru masa de Anul Nou voi pregăti o rețetă asemănătoare. Deci țineți aproape că vor mai urma rețete pentru mesele festive!

Mai găsiți pe blog și o Rețetă de  friptură aromată de porc la cuptor, din pulpă de porc cu mai multe condimente.

Dar mai găsiți și o selecție de Rețete cu carne de porc, de unde o puteți alege pe cea care vă reprezintă gustul pe deplin.

* Nu uitați că vă aștept zilnic cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți și pe pagina de facebook 

* De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel

Iar pe grup veți putea încărca rețetele voastre cu preparate inspirate de pe blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Pentru a vedea și rețeta în imagini din timpul preparării, accesați galeria foto de mai jos!

 

Friptură de porc asortată la cuptor

Gătește Friptură de porc asortată la cuptor

Timp de preparare

3 ore

Porții

12

Friptură de porc asortată la cuptor

Ingrediente

  • 4 costițe de porc
  • 4 buc. mușchiuleț de porc proaspăt
  • 1 buc. mușchiuleț de porc afumat
  • 2 linguri untură de porc
  • sare și piper
  • boia de ardei afumată
  • puțin cimbru uscat
  • 2 foi de dafin
  • 1 căpățână de usturoi

Mod de preparare

Mai întâi condimentăm cu sare și piper carnea pentru friptură de porc asortată la cuptor. O lăsăm 20-30 de minute la rece, acoperită cu folie de prospețime.

Apoi, topim o lingură de untură în tigaie și rumenim carnea la foc iute, pe toate părțile, până este bine sigilată.

Mușchiulețul afumat nu a avut nevoie de o rumenire prealabilă. El iese oricum fraged, mai ales că este afumat natural.

După rumenire, așezăm carnea pentru friptură de porc într-o tavă de cuptor. Adăugăm și grăsimea din tigaie, plus o lingură de untură.  Crestăm carnea din loc în loc și introducem în crestături felii din grăunți de usturoi curățați. Mai adăugăm printre carne și grăunți de usturoi necurățați, crenguțele de cimbru și 2 foi de dafin.

Acoperim tava mai întâi cu hârtie de pergament, apoi cu folie de staniol, sau de aluminiu. Lăsăm câte puțin loc la capete, nu o sigilăm ermetic.

Dăm tava cu friptură de porc asortată la cuptor, la 160 de grade pentru 2 ore.

Apoi, descoperim friptura și mai lăsăm friptura să se rumenească 30 de minute. O întoarcem de pe o parte pe cealaltă pentru o rumenire uniformă.

În ultimele 10 minute ungem carnea cu puțin ketchup dulce de casă, diluat cu puțină apă. Acesta va da o culoare mai plăcută fripturii, dar și un gust ușor dulceag, pe lângă cel deja picant.

Sper să vă fie de folos această rețetă de friptură din carne de porc asortată!