Tarte / Cheesecake

Galette cu căpșuni. Desert simplu și ușor

Nu ratați sezonul căpșunilor fără a prepara din ele cât mai multe delicii culinare. De data aceasta vă propunem să încercați o rețetă de galette cu căpșuni, simplă, delicioasă și ușor de preparat.

Galette este denumirea unei tarte cu aspect rustic din bucătăria franțuzească. Are la bază un aluat fraged sau aluat foietaj care se adună neuniform peste umplutură. Umplutura poate fi din fructe sau din diferite creme.

După montare, tarta se coace pe hârtie de copt, într-o tavă întinsă și nu în tava clasică de tartă. Este mai ușor de montat o astfel de tartă, iar aluatul nu necesită coacere înainte, precum la anumite rețete de tarte.

Astfel de tarte sunt delicioase și în varianta sărată. Vedeți aici o rețetă de galette cu roșii și dovlecel, gratinată cu brânză nobilă, perfectă pentru gustări delicioase de vară. Tartele cu roșii și brânză sunt cele mai populare. Iar dacă mai adăugăm și alte legume, vor fi mai consistente și mai gustoase.

Cum preparăm rețeta de galette cu căpșuni

Pentru tarta cu căpșuni vom prepara un aluat fraged, simplu, pe bază de unt, ouă și făină. Este rețeta aluatului clasic pentru tarte. Nu adăugăm alte arome pentru că este suficientă aroma căpșunilor.

Căpșunile le vom adăuga proaspete, fără a le trece prin vreun proces termic. Dar le amestecăm cu un sirop mai concentrat de căpșuni amestecat cu puțin amidon, pentru stabilitate.

Vedeți aici și rețeta pentru sirop de căpșuni preparat în casă.

Din cantitățile menționate la ingrediente putem prepara fie o tartă mai mare, fie două mai mici.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de tarte cu diferite combinații de fructe sau creme, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de galette cu căpșuni.

Două galette cu căpșuni pe un platou de lemn

Gătește Galette cu căpșuni. Desert simplu și ușor

Timp de preparare

35 min

Nivel

ușor

Porții

8

Galette cu căpșuni

Ingrediente

  • Pentru aluat de tartă:
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • 450 gr făină
  • 2 gălbenușuri de ouă
  • 3-4 linguri de apă rece
  • 50 gr zahăr pudră.
  • Pentru umplutură:
  • 500 gr căpșuni proaspete
  • 6 linguri de sirop de căpșuni concentrat
  • 1 linguriță de amidon alimentar.

Mod de preparare

Mai întâi vom prepara aluatul de tartă, care necesită, după frământare, un timp de relaxat la rece. Pentru pregătirea căpșunilor nu avem mare lucru de făcut decât să le spălăm și să le secționăm în jumătăți sau în sferturi.

Cum preparăm aluatul pentru galette cu căpșuni

Trecem făina prin sită direct în vasul mixerului și adăugăm peste ea sarea, zahărul pudră și untul rece, tăiat în bucăți mai mici. Amestecăm rapid toate ingredientele doar până când obținem niște firimituri. Încorporăm gălbenușurile, apoi potrivim textura aluatului cu apă rece. Nu frământăm aluatul în exces pentru a nu se topi untul. Îl frământăm atât cât să devină compact.

Modelăm aluatul sub formă sferică și îl împachetăm într-o folie de prospețime. Îl punem la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Înainte de a-l scoate din frigider pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pentru a forma tarta sau tartele cu căpșuni,  scoatem aluatul din frigider și îl întindem într-o foaie circulară mai subțire, de aproximativ 5 mm grosime( sau două foi). Adăugăm căpșunile amestecate cu siropul de căpșuni și amidonul.

Lăsăm marginile aluatului libere de aproximativ 4-5 cm și le aducem peste căpșuni, petrecându-le din loc în loc precum opincile țărănești.

Așezăm tarta sau tartele în tava mare a cuptorului, pe hârtie de copt. Punem tava cu galette cu căpșuni  în cuptor și coacem pentru aproximativ 30 de minute, la 180 grade Celsius sau până când aluatul se rumenește frumos la suprafață.

Lăsăm tarta să se răcească, apoi o putem decora cu zahăr pudră și porționa.

Spor și poftă bună!