Tarte sărate

Galette cu roșii și dovlecel, gratinată cu brânză nobilă

Simplă și tare gustoasă această rețetă de galette cu roșii și dovlecel, gratinată cu brânză nobilă, perfectă pentru gustări delicioase de vară.

Tartele sărate sunt foarte apreciate ca și gustări, sau pe platoul cu aperitive. Le putem prepara în multe feluri, creând combinații diverse de ingrediente. Doar ne lăsăm imaginația să lucreze în funcție de gusturile noastre.

Tartele cu roșii și brânză sunt cele mai populare. Iar dacă mai adăugăm și alte legume, vor fi mai consistente și mai gustoase.

Vedeți aici și o rețetă de tartă cu roșii și busuioc. Este simplă și conține combinația perfectă a gustărilor de vară. Busuiocul se combină armonios atât cu brânza, cât și cu roșiile.

Și tot din aceeași categorie, mai găsiți pe blog și o rețetă de tartă cu dovlecei și ceapă, dar și cu brânză. Dovleceii se găsesc în piață pe tot parcursul anului, însă cei de grădină sunt mult mai gustoși.

Cum preparăm rețeta de galette cu roșii și dovlecel

Galette este denumirea unei tarte din bucătăria franțuzească. Se prepară cu aluat fraged sau foietaj ale cărui margini sunt pliate peste umplutură. Tarta rustică franțuzească se coace pe hârtie de copt, într-o tavă întinsă și nu în tava clasică de tartă. Este mai ușor de montat o astfel de tartă, iar aluatul nu necesită coacere înainte, precum la anumite rețete de tarte.

Roșiile și dovlecelul le tăiem în rondele și le așezăm alternativ în interiorul tartei. Brânza gorgonzola o puteți înlocui dacă nu vă place. Merge și mozzarella sau chiar brânza feta.

Dacă și voi adorați astfel de tarte sărate, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de galette cu roșii și dovlecel.

Galette cu roșii și dovlecel, gratinată cu brânză nobilă

Gătește Galette cu roșii și dovlecel, gratinată cu brânză nobilă

Timp de preparare

20

Nivel

mediu

Porții

8

Galette cu roșii și dovlecel, gratinată cu brânză nobilă

Ingrediente

  • Pentru aluat de tartă cu diametrul de 25 cm:
  • 100 gr iaurt
  • 100 gr de făină albă
  • 100 gr făină integrală
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri de apă rece
  • 2 linguri de ulei
  • 1 ou pentru uns aluatul
  • Pentru umplutură:
  • 2 roșii mari
  • 3 roșii cherry
  • 1 dovlecel
  • 150 gr brânză Gorgonzola
  • câteva crenguțe de cimbru
  • sare.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului pe care îl vom lăsa puțin la odihnit după frământare. Amestecăm în același bol cele două tipuri de făină cu sarea. Apoi adăugăm iaurtul și uleiul și începem să frământăm bine aluatul, mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină. Pentru că aluatul va fi mai sfărâmicios datorită iaurtului, îi potrivim consistența cu puțină apă rece.

Lăsăm aluatul la odihnit, acoperit cu o folie și pregătim legumele.

Mai întâi spălăm dovlecelul, îl ștergem și îl tăiem în rondele. Așezăm rondelele de dovlecel pe un platou și presărăm sare peste ele. Le lăsăm la deshidratat 10-15 minute, apoi le ștergem cu prosoape de hârtie.

Tăiem tot în rondele și roșiile.

Apoi formăm tarta galette cu roșii și dovlecel, dar mai întâi pornim cuptorul la 200 de grade Celsius.

Întindem aluatul în tavă, pe o hârtie de copt într-o foaie circulară de aproximativ 28 cm, diametrul. Așezăm peste aluat rondelele de legume, concentric și alternativ, dar lăsăm marginile aluatului libere cam de 3 cm. Aducem marginile aluatului peste legume și creăm din loc în loc pliuri din aluat. Adăugăm peste legume bucăți de brînză și crenguțe de cimbru, rupte. Apoi ungem marginile aluatului cu ou bătut.

Punem tava în cuptor și coacem delicioasa tartă franțuzească pentru 15-20 de minute, la 200 de grade Celsius.

O lăsăm să se tempereze, apoi o putem porționa și savura cu poftă.

Spor și poftă bună!