Dulciuri

Gogoși cu flori de salcâm în aluat

Pentru că ne-a cuprins nostalgia anilor de copilărie, am preparat câteva gogoși cu flori de salcâm în aluat, după rețeta bunicii. Foarte bune și foarte aromate au ieșit.

Dacă vă plac gogoșile cu iaurt în aluat, turnate cu lingura, cu siguranță veți adora și gogoșile cu flori de salcâm.

Tot din seria preparatelor cu flori de salcâm mai pregătim și clătite cu flori de salcâm în aluat.

Foarte gustos și aromat iese și siropul concentrat din flori de salcâm.

În lista de așteptare mai este și rețeta de dulceață, care are un gust demențial.

Rețetă de gogoși cu flori de salcâm în aluat

Rețeta aluatului acestor minunate gogoși este rețeta clasică, cu iaurt. Diferența constă în textura ușor mai fluidă, pentru că adăugăm și flori de salcâm. Se folosesc florile întregi, cu codițe cu tot. De obicei se pun câte două flori la o gogoașă, pentru a se simți din plin gustul și aroma acestora. Dar depinde și de gustul fiecăruia și de cât de dese sunt florile.

Tot din seria rețetelor de gogoși mai speciale, mai găsiți pe blog o rețetă de gogoși cu mere și banane în aluat. V-o recomand cu toată încrederea pentru că este chiar deosebită. Se simte din plin aroma bananelor, dar și a merelor, iar scorțișoara adăugată le înnobilează complet gustul.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Gogoși cu flori de salcâm în aluat, una în secțiune

Gătește Gogoși cu flori de salcâm în aluat

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

15

Gogoși cu flori de salcâm în aluat, pe un platou alb, alături de flori proaspete de salcâm

Ingrediente

  • 3 ouă mari
  • 100 gr zahăr
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • un praf de sare
  • 250 gr iaurt
  • 400 gr făină
  • 5 gr praf de copt
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor
  • flori de salcâm

Mod de preparare

Mai întâi ne ocupăm de florile de salcâm pe care le rupem cu codițe si le clătim în apă rece, apoi le punem într-o sită la scurs.

Între timp, pregătim aluatul. Amestecăm într-un bol încăpător ouăle cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilinat până acestea se diluează și obținem o compoziție spumoasă.

Apoi, adăugăm iaurtul și încorporăm, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.

Va rezulta un aluat dens, ca și aluatul de gogoși cu lingura, dar o idee mai subțire.

Aluatul pentru gogoși cu flori de salcâm se lasă la odihnit 10-15 minute.

După acest interval punem uleiul la încins într-o tigaie adâncă, un tuciuleț, sau ceaun.

Punem cam 250-300 ml ulei, pentru ca gogoșile să se dezvolte în voie.

Luăm câte una sau două flori de salcâm și le introducem în aluat. Le presăm cu o lingură, păstrând codițele în afara aluatului. Tot cu ajutorul lingurei și ținute de codițe le scoatem din aluat și le scufundăm în uleiul încins.

Punem în baia de ulei 4-5 sau câte gogoși încap, așa încât să aibă loc să se dezvolte aluatul.

Le lăsăm să se rumenească pentru aproximativ 1 minut pe fiecare parte.

Apoi le scoatem cu spumiera pe platou.

Important, pentru reușita gogoșilor este reglarea intensității focului.  Focul trebuie sa fie de intensitate medie, ușor spre mare. Dacă este de intensitate mică, gogoșile se vor îmbiba cu ulei, iar dacă este de intensitate prea mare, se vor rumeni prea repede și nu se vor coace suficient în interior.

Lăsăm gogoșile să se tempereze ușor, apoi le pudrăm cu zahăr, de preferință cu aromă de vanilie.

Foarte bune sunt gogoșile cu flori de salcâm, alături de un iaurt bun!

Să vă fie de folos!