Gătește Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
120
Ingrediente
- Ingrediente pentru aluat:
- 700 gr făină tip 550, sau tip 000
- 1 praf de sare
- 500 gr unt cu 82% grăsime
- 200 gr zahăr pudră
- 200 gr făină de migdale, sau nuci
- 2 ouă
- Pentru cremă:
- 6-8 gălbenușuri
- 500 ml lapte
- 200 gr zahăr
- 100 gr făină
- vanilie
- 250 gr unt cu 82% grăsime
- Pentru glazură de ciocolată:
- 200 gr ciocolată cu lapte
- 100 gr ciocolată amăruie
- 200 ml smântână dulce
- 2 lingurițe esență de rom
- 50 gr unt
Mod de preparare
Începem cu pregătirea aluatului pentru fursecuri.
Cernem făina într-un bol, adăugăm sarea, zahărul și făina de migdale și le amestecăm. Adăugăm ouăle și untul rece tăiat în cuburi mici. Cu vârfurile degetelor frământăm rapid aluatul. Textura aluatului va fi ușor sfărâmicioasă, dar după ce îl punem la frigider pentru 30 de minute, acoperit cu folie, aluatul se va putea modela perfect.
După cele 30 de minute, se pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Aluatul se întinde într-o foaie de 5-6 mm grosime. Cu un inel metalic, special, sau cu un pahar micuț.se decupează fursecurile. Se așază în tava cuptorului, pe hârtie de copt, la mici distanțe unele față de altele. Fursecurile se coc la 200 de grade pentru 10-12 minute.
Între timp, preparăm cremă de vanilie.
Amestecăm, într-un bol, gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul. Adăugăm făina și puțin lapte rece și omogenizăm bine compoziția. Restul de lapte se adaugă fierbinte, amestecând intens pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbem crema de vanilie până când capătă consistența unei budinci. Spre final de fierbere adăugăm și vanilia( păstaie sau esență). Acoperim crema cu folie de prospețime, direct la contact și o lăsăm la răcit. După răcire, încorporăm în cremă untul moale.
Punem un strat generos de cremă între fursecuri lipindu-l câte două. După ce umplem toate fursecurile cu crema de vanilie preparăm glazură de ciocolată.
Punem smântâna lichidă într-un vas, pe foc și o lăsăm până atinge punctul de fierbere. Stingem focul, adăugăm ciocolatele rupte în bucăți mici și amestecăm bine până se topesc. La final, adăugăm și untul care va oferi glazurii un plus de luciu.
Glazurăm ișlerele cu ciocolata ușor temperată. Le așezăm pe un grătar de răcire și le lăsăm până când se întărește glazura de ciocolată. Adăugăm la fiecare fursec câte o migdală, înainte de a se întări glazura de ciocolată.
Urmăriți videoclipul din linkul de mai jos pentru a nu pierde detalii importante despre cum pregătește Vlăduț această rețetă de ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie.
COMENTARII