Paste / Orez

Lasagna cu spanac și brânzeturi

Rețetele de lasagna sunt ideale pentru una dintre mesele principale ale zilei. Sunt gustoase și foarte consistente chiar și în varianta fără carne. Iar rețeta de lasagna cu spanac și brânzeturi este una dintre variante, pe care v-o recomandăm s-o testați și voi.

Spanacul face echipă perfectă cu brânzeturile, atât ca gust cât și ca textură și contrast de culori. Combinația respectivă se folosește și la plăcinte sau tarte, sau la diferite umpluturi de aluaturi sărate.

Un astfel de exemplu îl puteți descoperi la rețeta de plăcintă spirală cu spanac și brânză. Este gustoasă și aspectuoasă. Se prepară foarte ușor și poate fi servită caldă sau rece. Poate fi inclusă și într-un meniu cu  aperitive festive.

Iar un alt exemplu de o astfel de combinație o puteți descoperi la rețeta de cuburi aperitiv cu spanac, brânză și ciuperci. Rețeta acestora chiar este demnă de orice platou cu aperitive festive.

Cum se prepară rețeta de lasagna cu spanac și brânzeturi

Rețeta actuală se prepară aproximativ în același mod ca și rețeta clasică de lasagna, cu mențiunea că spanacul amestecat cu brânzeturile înlocuiesc carnea tocată. Ca și brânzeturi poate opta fiecare pentru cele preferate. Important este să aveți în combinația aleasă și brânzeturi mai ferme, dar și mai moi pentru a obține o compoziție cremoasă.

Foile de lasagna le vom hidrata în apă clocotită, pentru că nu vom folosi sosuri fluide care să le hidrateze în timpul procesului termic.

Mai găsiți pe blog și alte rețete în care combinăm spanacul cu brânzeturile.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook și în grupul cu același nume. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de lasagna cu spanac și brânzeturi.

Lasagna cu spanac și brânzeturi secționată în vas, decorată cu frunze de busuioc și o porție pe farfurie cu furculiță

Gătește Lasagna cu spanac și brânzeturi

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

8

Porție de lasagna cu spanac și brânzeturi pe farfurie, alături de vasul cu lasagna secționată

Ingrediente

  • 1 pachet foi de lasagna
  • 450 gr spanac congelat
  • 250 gr brânză telemea, sărată
  • 250 gr brânză de vaci, proaspătă
  • 50 gr unt
  • 1 linguriță ulei de măsline
  • 5 căței de usturoi
  • 1 ceapă, mai mică
  • câteva frunze de busuioc
  • 3-4 fire de pătrunjel verde
  • 3-4 fire de mărar verde
  • sare și piper după gust
  • 150 gr cașcaval afumat
  • 2 ouă + 1 lingură de smântână

Mod de preparare

Începem prin a prepara compoziția de spanac cu brânzeturi.

Punem uleiul de măsline la încălzit într-o tigaie și topim untul în el. Apoi adăugăm ceapa tocată mărunt, împreună cu 3 căței de usturoi tocați rondele. Amestecăm ingredientele până când ceapa devine translucidă.

Adăugăm spanacul tocat mărunt și din nou amestecăm ingredientele. Lăsăm și spanacul să se prepare pentru câteva minute, apoi stingem focul. După ce se temperează ușor ingredientele din tigaie adăugăm brânza telemea răzuită, brânza proaspătă, scursă și verdețurile tocate.

Foile de lasagna le hidratăm în apă clocotită, cu puțină sare, conform instrucțiunilor de pe pachet.

Pentru a monta lasagna cu spanac și brânzeturi luăm un vas termorezistent încăpător și îl ungem cu unt. Așezăm un strat de foi hidratate la bază, apoi un strat de spanac cu brânzeturi și continuăm până când epuizăm ingredientele. Ultimul strat va fi din foi de lasagna. Punem un capac sau o folie de aluminiu peste vas și dăm lasagna la cuptor pentru 15 minute, la  180 de grade Celsius.

Apoi, scoatem vasul din cuptor și răzuim cașcavalul peste ultimul strat de foi.

Amestecăm cele două ouă cu un praf de sare și unul de piper și o lingură de smântână acră. Întindem acest amestec peste cașcavalul răzuit.

Dăm din nou vasul la cuptor, și mai coacem lasagna cu spanac și brânzeturi pentru 10-12 minute, sau până când ouăle se gătesc și formează o crustă, împreună cu cașcavalul. Nu mai așezăm capac peste vas pentru a se gratina frumos lasagna la suprafață.

O lăsăm să se tempereze ușor, apoi o porționăm și o servim alături de o salată proaspătă sau un sos picant de roșii.