Gătește Lichior de gutui sau gutuiată
Ingrediente
- 1500 gr de gutui bine coapte
- 1 kg de zahăr
- 2,5 l votka
- sucul de la 2 lămâi
Mod de preparare
Începem cu pregătirea gutuilor pentru lichior de gutui sau gutuiată. Le spălăm bine cu partea abrazivă a buretelui de spălat vase. Astfel vom îndepărta tot puful. Apoi le ștergem cu prosoape de hârtie, le tăiem în jumătăți și le îndepărtam cotoarele. Feliem gutuile cât mai subțire pentru a beneficia din plin de seva lor.
Stropim feliile de gutui cu zeamă de lămâie și le acoperim rapid cu zahăr pentru a nu oxida. Le punem într-un borcan de sticlă 4-5 litri.
Punem borcanul cu feliile gutui și zahăr la loc mai călduros și îl lăsăm 7-8 zile. Îl acoperim, fără a-l închide ermetic și îl mai agităm de 2-3 ori pe zi pentru a se amesteca bine gutuile cu zahărul și a se forma sirop.
După acest interval de timp adăugăm votka. Închidem borcanul cu capacul și îl lăsăm în cămară pentru cel puțin o lună.
Perioada de macerare a gutuilor poate dura până la 3 luni. Abia apoi putem filtra deliciosul lichior de gutui și îmbutelia în sticle.
Spor și poftă bună!
COMENTARII