Gătește Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- Pentru blatul de negresă:
- 8 albușuri de ouă
- 120 gr zahăr
- 200 gr ciocolată amăruie
- 150 gr unt
- 150 ml lapte
- 150 gr nucă măcinată grosier
- 150 gr făină
- 1 vârf cuțit cu sare
- 1 linguriță esență de rom
- 7 gr praf de copt
- 1 vârf cuțit cu bicarbonat de sodiu
- 1 lingură zeamă de lămâie
- Pentru glazura de ciocolată:
- 200 gr ciocolată cu lapte
- 250 ml frișcă lichidă
Mod de preparare
Presărăm sare peste albușuri și le lăsăm 10 minute la temperatura camerei, pentru a se mixa bine.
Punem ciocolata la topit împreună cu laptele și untul, apoi lăsăm compoziția la temperat.
Măcinăm nuca, dar nu foarte fin.
Cernem făina împreună cu praful de copt.
Stingem bicarbonatul în puțină zeamă de lămâie.
Mixăm albușurile până obținem o bezea spumoasă.
Adăugăm, treptat, zahărul și 1/2 lingură de zeamă de lămâie, iar la final, bicarbonatul stins.
Vom obține o bezea fermă care rămâne fixată pe pereții bolului.
Scoatem mixerul din bezea și îl înlocuim cu o spatulă.
Turnăm peste bezea, în fir subțire, ciocolata topită și ușor călduță și esența de rom. Amestecăm compoziția cu o spatulă, cu mișcări circulare, de jos in sus, pentru a se menține bezeaua aerată.
Adăugăm nuca, amestecând ușor, apoi treptat făina.
Aluatul obținut va avea o consistență ceva mai groasă decât la checul clasic.
Tapetăm o tavă cu hârtie de copt și întindem compoziția pentru negresă în ea. O nivelăm frumos și dăm tava la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade pentru 35-40 de minute. Putem face și testul cu scobitoarea.
Lăsăm negresa să se răcească, timp în care pregătim glazura de ciocolată.
Punem frișca lichidă la încălzit și topim ciocolata ruptă în bucăți mici, în ea. Amestecăm continuu până se topește ciocolata și se omogenizează compoziția. O lăsăm 5-6 minute să se tempereze și o întindem deasupra blatului de negresă.
Lăsăm glazura de ciocolată să devină fermă, apoi creăm dungi în zig-zag cu o furculiță.
O porționăm și o servim cu poftă, alături de cei dragi.
Spor și poftă bună!
COMENTARII