Pâine / Pizza

Pâine țărănească cu jumări în aluat

Azi vă împărtășesc din bucătăria lui Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani o interesantă rețetă de pâine țărănească cu jumări în aluat. Este o pâine al cărei gust îi aduce aminte de copilărie. Era denumită ”Pâinea de la sat” și se prepara după sărbătorile de iarnă.

Este foarte gustoasă și consistentă, poate fi servită cu diferite sosuri dulci sau picante, dar și alături de supe-creme, sau alte preparate.

O altă rețetă de pâine umplută, foarte interesantă este și rețeta de pâine de casă umplută cu măsline și mozzarella. Este perfectă, mai ales caldă, pentru a ne răsfăța la mese copioase. Dar este foarte potrivită și pentru pachete.

Și vă mai recomand de pe blog rețeta de coroniță de pâine cu parmezan și rozmarin. Este o pâine foarte gustoasă, aromatizată cu rozmarin, dar și cu puțin usturoi. Rozmarinul și usturoiul fac o combinație bună în preparate. Iar parmezanul adăugat le oferă gust delicios și cremozitate.

Ce este special la rețeta de pâine țărănească cu jumări în aluat

Pentru rețeta de față puteți pregăti din timp o pastă din jumări pe care o depozitați la borcan – vedeți aici rețeta. Această pastă o puteți folosi și la rețetele de pogăcele sau în diferite aluaturi. Chimenul este nelipsit de la pâinea cu jumări, pentru că îi oferă o aromă deosebită și gust ușor picant.

Dăcă și voi adorați pâinea de casă, vă invit să descoperiți pe blog mai multe rețete, în secțiunea ”Pâine / Pizza”.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pâine țărănească cu jumări în aluat.

Pâine țărănească cu jumări în aluat, secționată

Gătește Pâine țărănească cu jumări în aluat

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Pâine țărănească cu jumări în aluat, secționată

Ingrediente

  • Pentru aluat de pâine:
  • 1 kg făină
  • 40 gr drojdie
  • 1 lingură zahăr
  • 4 gr sare
  • 400 ml apă caldă
  • 1 lingură de untură
  • Pentru umplutură:
  • 200 gr jumări
  • 1 lingură untură
  • sare și piper, după gust
  • 1 linguriță cu semințe de chimen

Mod de preparare

Una dintre recomandările lui Vlăduț este ca făina să fie cernută de seara și ținută la temperatura camerei până dimineața, ca și la rețetele de cozonac.

A doua zi, se trece din nou făina prin sită și se amestecă cu sarea. Drojdia se diluează în puțină apă caldă, împreună cu zahărul. La mijlocul făinii se face puțin loc și se pune acolo drojdia diluată. Se lasă să se activeze drojdia până se creează bășicuțe la suprafață.

Apoi, se începe formarea aluatului, turnând în vas câte puțină apă caldă și amestecând făina cu drojdia activată. Se adaugă și o lingură mai cu vârf de untură topită și solidificată de la borcan și se frământă un aluat ferm. Aluatul de pâine se întinde într-o foaie de 4-5 mm și se unge cu jumările trecute prin mașina de tocat și amestecate cu untură. Se presară sare, piper și chimen peste pasta de jumări și se rulează aluatul.

Aluatul de pâine țărănească cu jumări se așază în tava de copt și se lasă la dospit o oră. După acest interval de timp, se crestează aluatul ușor la la suprafață și se coace la 160 de grade pentru 40 de minute.

Pâinea țărănească cu jumări în aluat se lasă să se tempereze, apoi se poate rupe, sau felia. Se servește alături de ingredientele preferate.

Spor și poftă bună!