Gătește Pâine țărănească cu jumări în aluat
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru aluat de pâine:
- 1 kg făină
- 40 gr drojdie
- 1 lingură zahăr
- 4 gr sare
- 400 ml apă caldă
- 1 lingură de untură
- Pentru umplutură:
- 200 gr jumări
- 1 lingură untură
- sare și piper, după gust
- 1 linguriță cu semințe de chimen
Mod de preparare
Una dintre recomandările lui Vlăduț este ca făina să fie cernută de seara și ținută la temperatura camerei până dimineața, ca și la rețetele de cozonac.
A doua zi, se trece din nou făina prin sită și se amestecă cu sarea. Drojdia se diluează în puțină apă caldă, împreună cu zahărul. La mijlocul făinii se face puțin loc și se pune acolo drojdia diluată. Se lasă să se activeze drojdia până se creează bășicuțe la suprafață.
Apoi, se începe formarea aluatului, turnând în vas câte puțină apă caldă și amestecând făina cu drojdia activată. Se adaugă și o lingură mai cu vârf de untură topită și solidificată de la borcan și se frământă un aluat ferm. Aluatul de pâine se întinde într-o foaie de 4-5 mm și se unge cu jumările trecute prin mașina de tocat și amestecate cu untură. Se presară sare, piper și chimen peste pasta de jumări și se rulează aluatul.
Aluatul de pâine țărănească cu jumări se așază în tava de copt și se lasă la dospit o oră. După acest interval de timp, se crestează aluatul ușor la la suprafață și se coace la 160 de grade pentru 40 de minute.
Pâinea țărănească cu jumări în aluat se lasă să se tempereze, apoi se poate rupe, sau felia. Se servește alături de ingredientele preferate.
Spor și poftă bună!
COMENTARII