Aperitive

Pateuri cu gorgonzola și spanac

Pentru mic dejunuri savuroase sau gustări delicioase luate de-a lungul zilei, merită preparată rețeta de pateuri cu gorgonzola și spanac. Pateurile sunt delicioase atât calde, cât și reci. Pot fi servite simple sau alături de o salată proaspătă sau un sos de iaurt cu usturoi.

Ne plac astfel de gustări sub formă de pateuri și nu ezităm să le preparăm în diferite combinații. Un exemplu îl poți descoperi pe blog la rețeta de pateuri cu ciuperci și ardei. Sunt ușor de preparat și nu necesită ingrediente multe. Putem apela la aluatul foietaj din comerț, pentru a ne ușura munca, sau îl putem prepara din timp, acasă.

Descoperă aici și rețeta de aluat foietaj preparat în casă.

O altă rețetă simplă și rapidă de pateuri sărate pe care o poți încerca de pe blog este cea de pateuri rapide cu brânză și mărar. Este poate cea mai simplă, dar și cea mai adorată, în rândul iubitorilor de preparate cu brânză.

Despre rețeta de pateuri cu gorgonzola și spanac

Aceste pateuri sunt o combinație irezistibilă de foietaj crocant, brânză gorgonzola cremoasă și spanac aromat. Fiecare mușcătură dezvăluie o umplutură echilibrată, unde gustul puternic al gorgonzolei se îmblânzește în compania spanacului ușor dulceag. Sunt perfecte ca aperitiv la o masă festivă, dar și ca gustare savuroasă alături de un pahar de vin alb sec.

Mai găsești pe blog și alte rețete de gustări simple și rapide sub formă de pateuri, plăcinte sau tarte.

Iar dacă te regăsești în gustul rețetelor de pe acest blog, te aștept zilnic și pe pagina de facebook. Vei găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, te poți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo vei putea încărca fotografiile proprii cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai poți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pateuri cu gorgonzola și spanac.

Pateuri cu gorgonzola și spanac, decorate cu susan și nuci

Gătește Pateuri cu gorgonzola și spanac

Timp de preparare

20 min

Nivel

mediu

Porții

16

Pateuri cu gorgonzola și spanac, decorate cu susan și nuci

Ingrediente

  • 1 pachet de aluat foietaj (400-500 g)
  • 200 g spanac proaspăt (sau 150 g spanac congelat)
  • 150 g brânză gorgonzola
  • 1 ou (pentru uns)
  • 1 lingură smântână sau mascarpone (opțional, pentru cremozitate)
  • 1 cățel de usturoi (opțional, pentru aromă)
  • sare și piper, după gust
  • semințe de susan sau mac
  • miez de nuci.

Mod de preparare

Pregătirea umpluturii.

Dacă folosești spanac proaspăt, spală-l bine și opărește-l 1-2 minute în apă clocotită, apoi scurge-l și toacă-l mărunt. Dacă folosești spanac congelat, decongelează-l și scurge excesul de apă.

Într-o tigaie, sotează spanacul 1 minut cu usturoiul mărunțit și puțin ulei de măsline, doar cât să se intensifice aroma. Asezonează cu sare și piper. Lasă-l să se răcească.

Amestecă spanacul cu brânza gorgonzola sfărâmată și, dacă dorești, adaugă o lingură de smântână sau mascarpone pentru o consistență mai fină.

Asamblare pateuri cu gorgonzola și spanac.

Întinde foietajul ușor cu sucitorul și taie-l în pătrate sau dreptunghiuri egale.

Pune o linguriță de umplutură pe fiecare bucată de aluat. Pliază-le în formă de plic lipind vârfurile la mijloc.

Așază-le  pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Bate oul și unge suprafața pateurilor pentru un aspect auriu și lucios. le poți lăsa simple sau poți presăra semințe de susan sau mac, dar și miez de nucă pentru un plus de crocant.

Coace delicioasele pateuri cu gorgonzola și spanac în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 15-20 de minute, până când pateurile sunt aurii și cresc frumos.

Spor și poftă bună!