Rețete de bază

Pesto de leurdă cu parmezan

Nu ratați sezonul leurdei fără a prepara rețeta de pesto de leurdă cu parmezan. Este absolut delicioasă și are o explozie de arome și o culoare cuceritoare. Preparatul este ideal pentru mic dejunuri savuroase, dar și pentru rețetele de paste.

Gustul picant al leurdei se combină armonios cu semințele de pin uleioase și cu parmezanul dens și gustos. Rețeta se prepară simplu și rapid, iar lista de ingrediente nu este complexă.

Primăvara în bucătărie începe cu leurda, care înlocuiește cu succes usturoiul în diferite preparate. Aroma leurdei este mult mai rafinată decât cea a usturoiului. În plus, leurda dispune de toate proprietățile usturoiului cultivat, dar în concentrație mai mare. De la leurdă se consumă atât frunzele cât și bulbii. Frunzele pot fi incluse în salate, în supe și ciorbe, în omlete și în diferite sosuri, precum acest sos pesto.

Dintre rețetele cu leurdă de pe blog vă mai recomandăm să încercați rețeta de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă. Este o rețetă care se poate prepara în diferite combinații, după gustul fiecăruia.

Ce ingrediente sunt necesare pentru pesto de leurdă cu parmezan

Probabil cunoașteți rețeta clasică de pesto, care se prepară din frunze de busuioc. Aceeași rețetă o preparăm și cu leurdă, înlocuind usturoiul cu leurdă. Însă vom adapta rețeta reducând cantitatea de busuioc în favoarea leurdei. În rest, folosim aceleași ingrediente.

Dacă nu vă plac sau nu dispuneți de semințe de pin, puteți să le înlocuiți cu nuci – vedeți aici rețeta.

Și dacă vă plac preparatele cu leurdă adăugată, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pesto de leurdă cu parmezan.

Pastă de leurdă în bol alb

Gătește Pesto de leurdă cu parmezan

Timp de preparare

15 min

Nivel

ușor

Porții

16

Pesto de leurdă cu parmezan în bol albastru, alături de leurdă, parmezan și semințe de pin

Ingrediente

  • 4 legături de leurdă
  • 4-5 frunze de busuioc verde
  • 50-60 gr semințe de pin
  • 50 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • sare și piper, după gust
  • suc de lămâie, după gust
  • 100 gr parmezan răzuit.

Mod de preparare

Începem prin a spăla bine frunzele de leurdă împreună cu tulpinile. Dacă au și bulbi, îi putem folosi și pe aceștia.  Spălăm și frunzele de busuioc și le punem împreună cu leurda într-o sită, la scurs.

Apoi tocăm mărunt sau măcinăm semințele de pin, iar parmezanul îl dăm pe răzătoarea cu orificiile cele mai mici. Când avem pregătite aceste ingrediente, pregătim și un mojar cu pistil în care vom prepara sosul.

Cum preparăm sos pesto de leurdă cu parmezan

Punem leurda scursă și frunzele de busuioc pe un tocător. Le tocăm mai mărunt cu satârul pentru vinete și le adăugăm în interiorul mojarului. Folosim satârul și nu un cuțit, pentru a nu oxida frunzele de leurdă.

Adăugăm puțină sare și puțin piper și pisăm bine ingredientele din mojar până când se formează o pastă suculentă. Adăugăm frunzele de leurdă și de busuioc eșalonat în mojar pentru a le putea pisa foarte bine.

Adăugăm semințele de pin pisate sau măcinate și începem să turnăm în fir subțire din ulei, în timp ce amestecăm intens ca la maioneză, dar folosind o spatulă de lemn. Când obținem o pastă verde, omogenă adăugăm treptat și suc de lămâie.

La final, adăugăm parmezanul răzuit fin și omogenizăm bine sosul pesto de leurdă cu parmezan. Punem sosul în borcane și presăm bine să nu se formeze bule de aer. Închidem borcanele ermetic, cu capacele din dotare și le punem la frigider. Dacă vrem să păstrăm sosul pesto pentru o perioadă mai îndelungată de timp, nu adăugăm parmezan. Pe acesta îl vom adăuga în timpul servirii.

Sosul pesto este ideal de servit și la micul dejun, tartinat pe felii de pâine prăjită, dar și adăugat ca dressing în diferite salate.

Cel mai popular mod de a-l folosi este în rețetele de paste.

Spor și poftă bună!