Pește

Plăcinta pescarului. Plăcintă cu pește și cartofi

Friptura de pește, indiferent de tipul acestuia merge de minune cu o porție de cartofi. Însă plăcinta cu pește și piure de cartofi, denumită și plăcinta pescarului este combinația perfectă pentru o masă copioasă.

Rețeta este inspirată din bucătăria englezească și este asemănătoare cu rețeta de plăcintă a ciobanului sau shepherd’s pie. Aceasta din urmă se prepară, de obicei, cu carne de miel. Este unul dintre preparatele delicioase cu carne de miel de la sărbătorile pascale. Dar, în lipsa cărnii de miel, putem pune carne de porc mai slabă, de curcan, etc.

La fel și plăcinta cu pește și cartofi. Fiecare poate pune peștele preferat, fript, sau chiar din conservă. Iar dacă piureul de cartofi se prepară simplu, fără unt și lapte, rețeta poate fi preparată și în zilele de post cu dezlegare la pește.

Tot pentru acele zile mai putem prepara și rețeta de plachie de pește, mult adorată în bucătăria românească. Iar una dintre cele mai îndrăgite rețete cu pește, este cea de pește la cuptor în sos de roșii cu usturoi.

Cum se prepară plăcinta pescarului

Pentru această delicioasă mâncare preparăm un piure din cartofi fierți în coajă, amestecat cu cașcaval răzuit și un sos Bechamel cu legume și pește. Le combinăm într-o formă de copt și le dăm la cuptor pentru a se întrepătrunde perfect gusturile. Chiar dacă conține mai multe ingrediente, rețeta nu este greu de preparat, iar deliciul este maxim.

Găsiți pe blog mai multe rețete cu astfel de combinații, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru plăcinta pescarului.

Plăcintă cu cartofi și pește după coacere, alături de două solnițe

Gătește Plăcinta pescarului. Plăcintă cu pește și cartofi

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

8

Plăcinta pescarului într-o formă de copt de porțelan alb cu maro

Ingrediente

  • Pentru umplutura plăcintei:
  • 150 gr de hering afumat
  • 300 gr file de hering în ulei de măsline
  • 2 linguri cu ulei de măsline
  • sare și piper, după gust
  • 1/4 linguriță cu nucșoară
  • 20 gr de unt
  • 20 gr de făină
  • 250 ml de lapte fierbinte
  • 150 gr legume mexicane
  • 1 legătură de pătrunjel
  • Pentru piureul de cartofi:
  • 1 kg cartofi albi
  • apă + sare
  • 50 gr de unt
  • 200 ml de lapte fierbinte
  • În plus:
  • 1 lingură ulei de măsline pentru uns forma de copt
  • 100 gr de cașcaval răzuit

Mod de preparare

Începem cu prepararea piureului de cartofi care se fierb în coajă, nu curățați. Fierbem cartofii în apă cu sare până când sunt bine pătrunși. După fierbere, îi trecem prin apă rece, îi curățăm și îi pasăm cu unt și lapte fierbinte. Apoi îi amestecăm cu cașcaval răzuit.

Pentru prepararea umpluturii punem într-o crăticioară, pe foc, untul și 2 linguri cu ulei de măsline. Când untul s-a topit adăugăm făina. Amestecăm cu un tel tip pară pentru a se desface bine făina, în timp ce absoarbe grăsimea din cratiță. Adăugăm treptat laptele fierbinte, amestecând continuu, pană când rezultă un sos Bechamel. Adăugăm un praf de sare, piper si pudra de nucșoară și omogenizăm.

Apoi, adăugam legumele mexicane, peștele din conservă bine scurs, dar și pe cel afumat rupt în bucăți mici. La final, adăugăm pătrunjel verde tocat mărunt.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și montăm plăcinta ciobanului într-un vas termorezistent. Ungem vasul cu puțin ulei de măsline și punem la baza lui amestecul de pește cu sos și legume. Deasupra întindem piureul de cartofi amestecat cu cașcaval răzuit și punem plăcinta la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 25-30 minute, sau până se rumenește frumos deasupra.

O servim caldă, simplă, sau cu o salată de murături alături.