Gătește Plăcintă umplută cu cartofi și șuncă
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 450 gr de făină
- 15 gr de drojdie proaspătă
- 200 ml de apă
- 30 ml de ulei
- 1 linguriță de zahăr
- 1 vârf de linguriță de sare
- 1 ou pentru uns aluatul
- Pentru umplutură:
- 2 cartofi fierți
- 200 gr șuncă presată
- 2-3 fire de ceapă verde
- 150 gr cașcaval răzuit
- 150 gr brânză cremoasă
- 50 gr smântână acră
- piper măcinat și busuioc uscat
Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea aluatului, iar în intervalul de timp cât acesta se dospește, pregătim ingredientele pentru umplutură.
Amestecăm într-un bol apa caldă cu drojdia, zahărul și 50 gr de făină. Lăsăm drojdia la activat 7-8 minute. În alt bol punem restul de făină cernută și facem puțin loc adânc la mijlocul ei. Adăugăm acolo uleiul și compoziția de drojdie din celălalt bol.
Amestecăm bine toate ingredientele și frământăm un aluat ușor moale și omogen. Acoperim aluatul cu un ștergar de bucătărie și îl lăsăm 30 de minute la loc cald.
Între timp pregătim ingredientele pentru umplutură.
Fierbem cartofii, îi curățăm și îi tocăm în cuburi. Tot în cuburi tocăm și șunca presată. Răzuim cașcavalul și îl amestecăm cu brânza cremoasă și smântâna. Aici adăugăm și puțin piper și busuioc uscat.
Spălăm firele de ceapă verde și le tocăm rondele.
Când avem toate aceste ingrediente pregătite și aluatul dospit, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pentru a forma delicioasa plăcintă umplută cu cartofi și șuncă împărțim aluatul în două părți, dar nu chiar egale. Lăsăm mai mult aluat pentru partea de jos.
Întindem prima parte de aluat într-o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 30-32 cm. O transferăm într-o tavă mare de cuptor unsă cu grăsime sau tapetată cu hârtie de copt. Adăugăm peste foaia de aluat cuburile de cartofi, dar lăsăm marginile aluatului libere cam de 1 cm.
Peste cartofi adăugăm amestecul de brânzeturi cu smântână și condimente. Apoi presărăm rondelele de ceapă verde și adăugăm cuburile de șuncă presată. Mai adăugăm un strat subțire din compoziția de brânzeturi și așezăm a doua foaie de aluat deasupra. Lipim marginile aluatului, unse cu puțină apă rece.
Ungem foaia de aluat de deasupra cu ou bătut și punem tava în cuptor. Coacem delicioasa plăcintă umplută cu cartofi și șuncă pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.
O lăsăm să se tempereze ușor înainte de a o porționa.
COMENTARII