Aluaturi sărate

Plăcintă umplută cu cartofi și șuncă

Foarte gustoasă și foarte consistentă această plăcintă umplută cu cartofi și șuncă! Merită preparată pentru gustările din pauza de masă de la birou și nu numai.

Plăcintele sărate au un mare avantaj, acela că poți adăuga în interiorul lor absolut tot ce dorești. Poți pune carne tocată, poți pune un amestec de legume, sau chiar legume cu carne. Mai poți pune și pește, sau chiar cartofi fierți, ouă fierte, în diferite combinații.

Le preparăm și sub formă de empanadas, renumitele plăcinte spaniole, dintr-un aluat fraged. Dar le putem prepara și mai românește, dintr-un aluat dospit, că nouă acela ne place în mod deosebit. Bineînțeles că putem folosi și aluatul foietaj, din comerț sau preparat în casă.

Găsiți pe blog și o rețetă de empanadas cu ton în sos de roșii, inspirată din bucătăria spaniolă. Sunt preparate dintr-un aluat fraged precum cel pentru tarte, fără agenți de creștere. Umplutura din ton cu sos de roșii este pe cât de simplă, pe atât de gustoasă.

Și vă mai recomand o rețetă de empanadas cu carne tocată, preparate sub forme micuțe, în porții individuale. Sunt foarte gustoase și cu aspect apetisant.

Cum se prepară rețeta de plăcintă umplută cu cartofi și șuncă

Pentru plăcinta din rețeta actuală apelăm la aluatul dospit, precum cel pentru pâinea clasică. Pentru umplutură folosim câțiva cartofi fierți, șuncă presată și o compoziție de brânzeturi ca element de legătură. Mai adăugăm și ceapă verde pentru un plus de prospețime și condimente după gust.

Vă mai recomand să încercați de pe blog și o rețetă de plăcintă aperitiv cu aluat de cartofi, preparată la tigaie. Este foarte interesantă și de mare succes.

Dar mai găsiți pe blog o colecție interesantă de astfel de rețete, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook și în grupul cu același nume. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de plăcintă umplută cu cartofi și șuncă.

Două porții de plăcintă umplută cu cartofi și șuncă așezate una peste alta alături de două furculițe și un bol cu muștar cu semințe

Gătește Plăcintă umplută cu cartofi și șuncă

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

8

Două porții de plăcintă umplută cu cartofi și șuncă așezate una peste alta alături de două furculițe și un bol cu muștar cu semințe

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 450 gr de făină
  • 15 gr de drojdie proaspătă
  • 200 ml de apă
  • 30 ml de ulei
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 vârf de linguriță de sare
  • 1 ou pentru uns aluatul
  • Pentru umplutură:
  • 2 cartofi fierți
  • 200 gr șuncă presată
  • 2-3 fire de ceapă verde
  • 150 gr cașcaval răzuit
  • 150 gr brânză cremoasă
  • 50 gr smântână acră
  • piper măcinat și busuioc uscat

Mod de preparare

Primul pas constă în prepararea aluatului, iar în intervalul de timp cât acesta se dospește, pregătim ingredientele pentru umplutură.

Amestecăm într-un bol apa caldă cu drojdia, zahărul și 50 gr de făină. Lăsăm drojdia la activat 7-8 minute. În alt bol punem restul de făină cernută și facem puțin loc adânc la mijlocul ei. Adăugăm acolo uleiul și compoziția de drojdie din celălalt bol.

Amestecăm bine toate ingredientele și frământăm un aluat ușor moale și omogen. Acoperim aluatul cu un ștergar de bucătărie și îl lăsăm 30 de minute la loc cald.

Între timp pregătim ingredientele pentru umplutură.

Fierbem cartofii, îi curățăm și îi tocăm în cuburi. Tot în cuburi tocăm și șunca presată. Răzuim cașcavalul și îl amestecăm cu brânza cremoasă și smântâna. Aici adăugăm și puțin piper și busuioc uscat.

Spălăm firele de ceapă verde și le tocăm rondele.

Când avem toate aceste ingrediente pregătite și aluatul dospit, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pentru a forma delicioasa plăcintă umplută cu cartofi și șuncă împărțim aluatul în două părți, dar nu chiar egale. Lăsăm mai mult aluat pentru partea de jos.

Întindem prima parte de aluat într-o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 30-32 cm. O transferăm într-o tavă mare de cuptor unsă cu grăsime sau tapetată cu hârtie de copt. Adăugăm peste foaia de aluat cuburile de cartofi, dar lăsăm marginile aluatului libere cam de 1 cm.

Peste cartofi adăugăm amestecul de brânzeturi cu smântână și condimente. Apoi presărăm rondelele de ceapă verde și adăugăm cuburile de șuncă presată. Mai adăugăm un strat subțire din compoziția de brânzeturi și  așezăm a doua foaie de aluat deasupra. Lipim marginile aluatului, unse cu puțină apă rece.

Ungem foaia de aluat de deasupra cu ou bătut și punem tava în cuptor. Coacem delicioasa plăcintă umplută cu cartofi și șuncă pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.

O lăsăm să se tempereze ușor înainte de a o porționa.