Dulciuri

Prăjitură cu brânză și caise, simplă și delicioasă

Una dintre prăjiturile cu care ne răsfățăm în sezonul caiselor este această prăjitură cu brânză și caise, simplă și delicioasă. Bineînțeles că o preparăm și în extrasezon, cu caise din compot.

Caisele sunt fructele care se combină foarte bine cu brânza atât în deserturi cât și în salate sau aperitive. Sunt acrișoare și aromate și înnobilează gustul acestor preparate.

Una dintre rețetele de deserturi cu caise de pe blog, care are un mare succes de câte ori este preparată, este rețeta de prăjitură cu iaurt și caise. Este delicioasă și răcoroasă pentru că are textura ușor umedă.

O altă rețetă de desert cu caise, dar într-o combinație interesantă o puteți vedea la rețeta de pandișpan cu vișine și caise. Este delicioasă o astfel de combinație, dar oferă și aspect spectaculos prăjiturii. Încercați-o și vă veți convinge! Rețeta este inspirată din bucătăria lui Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani.

Cum preparăm rețeta de prăjitură cu brânză și caise

Pentru prăjitura din rețeta actuală folosim brânză în aluat. Putem opta pentru o brânză mai cremoasă cum ar fi brânza Philadelphia, mascarponele sau chiar ricotta. Brânza oferă aluatului o textură mai densă, dar și gust deosebit. Caisele le așezăm la suprafața aluatului, sparte în jumătăți și cu spărtura în sus. Astfel sucul lor nu va pătrunde în aluat să-l dilueze.

Caisele se pot aromatiza cu scorțișoară sau vanilie.

Rețeta de azi se mai poate prepara și în varianta răsturnată. Vedeți aici un exemplu de prăjitura răsturnată cu caise. Este delicioasă și aspectuoasă preparată și în acest mod.

Găsiți pe blog mai multe rețete de deserturi cu caise de unde vă puteți inspira. Tastați cuvântul ”caise” în caseta de căutare și le veți descoperi.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu brânză și caise.

Femeie ridicând cu spatula o porție de prăjitură cu brânză și caise din tavă

Gătește Prăjitură cu brânză și caise, simplă și delicioasă

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

20

Porție de prăjitură cu brânză și caise pe o farfurie albă, alături de platoul cu prăjitura și caise proaspete

Ingrediente

  • 4 ouă medii
  • 150 gr zahăr
  • 150 ml ulei
  • 250 gr brânză Philadelphia
  • 250 gr făină
  • 1/2 linguriță cu pudră de scorțișoară
  • 7 gr praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 22 de caise nu foarte coapte
  • 30 gr zahăr vanilinat

Mod de preparare

Începem cu pregătirea caiselor pe care le spălăm și le ștergem, apoi le spargem în două și îndepărtăm sâmburii. Le lăsăm deoparte.

Apoi aducem toate ingredientele pe masa de lucru, pregătim o tavă de 30/40 cm în care punem hârtie de copt și pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pentru a pregăti compoziția de prăjitură cu brânză și caise spargem ouăle în bolul mixerului. Adăugăm un praf de sare peste ele și tot zahărul. Pornim mixerul și procesăm ingredientele până când granulele de zahăr nu se mai simt, iar compoziția este spumoasă.

Adăugăm uleiul și omogenizăm compoziția. Adăugăm brânza și din nou omogenizăm compoziția.

Amestecăm făina cu praful de copt, trecem amestecul prin sită și îl adăugăm treptat în compoziția de mai sus. Adăugăm și scorțișoara.

Omogenizăm ușor compoziția și o întindem în tava tapetată cu hârtie de copt. O nivelăm uniform la suprafață. Apoi așezăm jumătățile de caise deasupra și presărăm câte puțin zahăr vanilinat peste ele.

Introducem tava în cuptor și coacem delicioasa prăjitură cu brânză și caise pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, o lăsăm să se răcească, apoi o putem porționa. Opțional, o putem decora cu zahăr pudră.